Linkovi

O ratu u Iraku i predsjedniku Bushu u knjizi 'Plan napada' Boba Woodworda (17/4/04) - 2004-04-16


U novoj knjizi o predsjedniku Bushu kaže se da je planiranje rata u Iraku počelo već u prosincu 2001, čak dok je predsjednik Bush govorio da traži diplomatsko rješenje krize. Knjiga se zove "Plan napada", a napisao ju je legendarni washingtonski novinar Bob Woodward.

"Plan napada" temelji se na razgovorima s oko 75 ljudi koji su sudjelovali u planiranju iračkog rata, uključujući i predsjednika Busha. Izvještajna agencija Associated Press, koja je nabavila jedan primjerak Woodwardove knjige, javlja da je predsjednik detalje planiranja skrivao i od vlastite ekipe za nacionalnu sigurnost, kako bi plan sačuvao u tajnosti.

"Washington Post" javlja da u knjizi Bob Woodward piše o napetostima između dopredsjednika Dicka Cheneya, koji je opisan kao "ratni parni valjak" i državnog tajnika Colina Powella, koji se, kako je rečeno, protivio tom ratu. Prema "Postu", autor "Plana napada" tvrdi da su u jednom trenutku odnosi između ministra obrane i državnog tajnika bili toliko loši da su jedva razgovarali.

Washingtonski list, gdje je Bob Woodward jedan od urednika, piše da knjiga pokazuje kako je sve veća predanost planiranju otežala, ako ne i onemogućila da se odustane od rata. Na pitanje o navodima iz te knjige, predsjednik Bush je rekao da se ne sjeća točnog datuma kada je zatražio da se počne planirati rat protiv Iraka.

Knjiga Boba Woodwarda bit će objavljena sljedeći tjedan.

XS
SM
MD
LG