Linkovi

Novi tonski zapis Osame bin Ladena autentičan (16/4/04) - 2004-04-16


Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da obavještajni dužnosnici smatraju da glas na tonskom zapisu koji su jučer emitirale arapske televizijske mreže pripada Osami bin Ladenu i da je poruka autentična. Gospodin Powell ovo je izjavio nekoliko sati nakon što je snimka objavljena. Inače, poruka nudi mir europskim državama pod uvjetom da prestanu napadati muslimane, ali ta ponuda ne vrijedi za Sjedinjene Države.

Glas snimljen na traci, za koji se vjeruje da pripada bin Ladenu, govori da neće biti mira sa Sjedinjenim Državama. Snimku je prvo emitirala televizijska postaja al Arabiya sa sjedištem u Dubaiju, a zatim al Jazeera u Kataru. U snimljenoj poruci također se govori o osveti Izraelu za smrt čelnika Hamasa Ahmeda Yassina, ubijenog prošlog mjeseca u Gazi.

***

Sjedinjene Države zatražile su od svog diplomatskog osoblja koje nije nužno za funkcioniranje veleposlanstva da napusti Saudijsku Arabiju iz sigurnosnih razloga. Državno tajništvo također je zatražilo od američkih državljana koji se nalaze u Saudijskoj Arabiji da napuste ovu kraljevinu: Državni tajnik Colin Powell je izjavio kako je vlada zabrinuta jer se povećala razina opasnosti.

XS
SM
MD
LG