Linkovi

SAD prihvaćaju plan UN-a o Iračkom upravnom vijeću  (16/4/04) - 2004-04-16


New York Times piše o tome kako je jučer administracija predsjednika Busha prihvatila osnove prijedloga Ujedinjenih naroda da se ukine Upravno vijeće Iraka koje su prošle godine postavile Sjedinjene Države i da se zamjeni s privremenom vladom kad bude obnovljen irački suverenitet 1. srpnja. Plan je iznio posebni izaslanik svjetske organizacije Lakhdar Brahimi a po njemu bi se osnovala nova vlada sastavljena od uglednih Iračana. Dužnosnici administracije su prijedlog prihvatili, uz napomenu da još treba puno raditi na njegovim brojnim detaljima. Prihvaćajući ovaj plan – piše newyorški list – izgleda da je administracija predsjednika Busha prihvatila smanjeni politički utjecaj u Iraku kad dođe do prijenosa vlasti.

Washington Post piše o tome kako su vješti politički manevri uoči nedavnog posjeta izraelskog premijera Washingtonu doveli do formiranja zajedničkog američko-izraelskog stava o povlačenju iz Pojasa Gaze. Nekoliko dana prije dolaska premijera, izraelska pregovaračka ekipa održavala je sastanke s visokim američkim dužnosnicima. Nakon američko-izraelskog summita predsjednik Bush je, stojeći ispred Bijele kuće s premijerom Sharonom, izjavio da Izrael može očekivati da će zadržati dijelove Zapadne obale okupirane 1967. godine, te da palestinske izbjeglice ne bi trebale očekivati da će se moći vratiti u svoje domove unutar Izraela. Te izjave dovele su do žestokih kritika u inozemstvu i kod kuće – piše Washington Post - jer se smatra da američka politika postaje još više proizraelska.

Bostonski Christian Science Monitor piše o jednom novom fenomenu zabave - tzv. filmskim karaokama. Riječ je o sustavu sličnom glazbenim karaokama u kojima pjevač daje glas nasnimljenoj instrumentalnoj izvedbi poznatih pjesama. U filmskoj varijanti, međutim trebat će odabrati i ulogu i film. Odluka hoćete li nastupiti, primjerice, u filmu Kad je Harry susreo Sally ili Američki predsjednik, neće sama po sebi biti toliko teška kao ona koju scenu odabrati. S filmskima karaokama započela je u listopadu prošle godine u New Yorku mlada redateljica i scenaristica Anastasia Fite, a otad se ovaj oblik zabave proširio po mnogim klubovima Amerike i Kanade.

XS
SM
MD
LG