Linkovi

Hoće li al-Qaida podijeliti Europljane? (17/4/04) - 2004-04-16


Osama bin Laden se, izgleda, ponovno oglasio – ovaj puta ponudom o primirju europskim državama koje se povuku iz Iraka. U međuvremenu, izaslanik Ujedinjenih naroda Lakhdar Brahimi istupio je s vlastitim planom za Irak. O ovim događajima razgovarali smo s Batshebom Crocker, političkom stručnjakinjom iz Centra za strateške i sigurnosne studije. Razgovor

Izaslanik Ujedinjenih naroda Lakhdar Brahimi predložio je da se Iračko upravno vijeće zamijeni prijelaznom vladom koja bi izabrala svjetska organizacija. Gospođa Crocker u načelu podržava njegov plan, iako se ne slaže s predloženim mehanizmom izbora članova nove vlade.

"Svakako je bolje da to bude odgovornost Ujedinjenih naroda, a ne Sjedinjenih Država. No, brine me činjenica da neki Iračani žele vladu birati sami, bez vanjskog utjecaja. Nadam se da će i oni prihvatiti ovaj plan, barem kao korak naprijed u smislu angažiranja svjetske organizacije u njihovoj zemlji," kazala je gospođa Crocker.

Bez obzira na diplomatske napore, situacija na terenu je i dalje nestabilna. U Bagdadu je ubijen jedan iranski diplomat. Još se uvijek ne zna je li to bilo ciljano ubojstvo ili tek obični kriminal.

"Teško je reći. No, u zadnjih nekoliko tjedana u Iraku smo vidjeli niz ciljanih ubojstava i otmica, pa me zato ne bi čudilo da se i ovaj put radilo o planiranom atentatu. U Iraku se upravo nalazi iranska delegacija, koja je došla posredovati između Amerikanaca i pristaša radikalnog šiitskog svećenika Moqtade al-Sadra. Možda je ubojstvo iranskog diplomata pokušaj da se potkopa taj napor," kazala je.

Međunarodne napore u Iraku pokušava potkopati i al-Qaida. Na najnovijoj snimci, za koju CIA smatra da je autentična, Osama bin Laden pokušava podijeliti Zapad i potkopati koaliciju.

"Upravo to pokušava učiniti, no ne vjerujem da će mu to uspjeti. Nekoliko europskih zemalja je već odbacilo njegovu ponudu. No, iz te je snimke jasno da nastoji na sve moguće načine potkopati američke napore na proširivanju koalicije, na zadobivanju podrške europskih saveznika i prijatelja za Irak i za rat protiv terorizma," ocijenila je.

Batsheba Crocker iz Instituta American Enterprise kaže da je vrlo zabrinjavajuće da je bin Laden počeo povezivati napore u Iraku sa svojom borbom protiv Sjedinjenih Država. Time bi, zaključuje naša sugovornica, samo mogao potpiriti daljnje nezadovoljstvo u Iraku i pridobiti nove pristaše.

XS
SM
MD
LG