Linkovi

Sharonov uspjeh u Washingtonu (15/4/04) - 2004-04-15


"New York Times" bavi se neočekivanom podrškom koju je izraelski premijer Ariel Sharon dobio u Bijeloj kući za svoj plan o jednostranom povlačenju iz pojasa Gaze. Ovaj će predsjednikov potez, piše "Times", sigurno naići na odobravanje židovskih i kršćanskih pobornika Izraela u Sjedinjenim Državama, no Izrael je sada izložen mogućnosti da će Palestinci odbaciti eventualni mirovni plan kao nametnut iz Washingtona, a Sjedinjene Države su izložene opasnosti da će već sumnjičavi arapski svijet sada povjerovati da se Bijela kuća udružila s Izraelom da bi Palestincima uskratila njihova prava.

"Christian Science Monitor" jutros piše da je opsada Falluje okrenula veći dio iračke javnosti protiv koalicije i njenih lokalnih saveznika. Kako kažu dužnosnici na terenu, "prije dva tjedna Iračani su čekali da im koalicija ispuni zadana obećanja, ali su tada vidjeli kako američke bombe padaju na džamiju u Falluji i sada žele da se koalicija povuče iz Iraka." Mnogi Iračani smatraju Iračko upravno vijeće, koje su postavili Amerikanci, slabim i bez kredibiliteta, a neki strahuju da bi se borbe mogle proširiti na cijelu zemlju – piše "Christian Science Monitor".

"Washington Post" se na naslovnici bavi američkim civilima angažiranim na brojnim projektima obnove diljem Iraka, a danas žive i rade u sve opasnijim uvjetima. Jačanje nasilja navelo je mnoge da napuste tu zemlju, no zamjena se uvijek može naći, jer mnogi, bez obzira na opasnosti, žele dobro plaćene poslove u Iraku. Kompanija Kellogg, Brown, and Root, jedan od vodećih partnera američke vojske u mirovnim operacijama i obnovi, do sada je u otmicama i napadima izgubila 30 radnika, a oko jedan posto ih je dao otkaz. Međutim, kako kažu u upravi te kompanije, koja u Iraku ima 24 tisuće radnika, to se neće odraziti na njeno poslovanje, jer za svako upražnjeno mjesto imaju desetke prijava.

I za kraj izdvajamo jednu zanimljivu vijest iz najtiražnijeg američkog dnevnika "USA Today". Ako volite slušati glazbu dok vozite – izbjegavajte Wagnera. Njegova "Let Valkira" mogao bi vas odvesti ravno u prometnu nesreću. Naime, novo britansko istraživanje pokazalo je da je ova skladba – najopasnija za vozače, pogotovo kada se svira glasno. Pokušajte izbjeći i Verdijev "Dies Irae". Umjesto njega, kažu znanstvenici, slušajte nešto opuštajuće, kao što je pjesma "Come Away With Me" Nore Jones.

XS
SM
MD
LG