Linkovi

Del Ponte razgovarala s Verheugenom o suradnji Zagreba s Tribunalom (15/4/04) - 2004-04-15


Kakve je informacije o stupnju suradnje Zagreba s Haagom povjereniku za proširenje pružila glavna tužiteljica znat će se na dan objave Komisijinog mišljenja o kandidaturi Hrvatske, vjerojatno u utorak.

Telefonski razgovor povjerenika za proširenje u Europskoj komisiji Guentera Verheugena i glavne tužiteljice haaškog Tribunala za ratne zločine Carle del Ponte imao je samo jednu temu, tužiteljičinu procjenu kvalitete suradnje Hrvatske s kaznenim sudom. Ovo je potvrdio povjerenikov glasnogovornik Jean Christophe Filori uz napomenu kako će razgovor, kazao je, "sigurno pripomoći Komisijinoj odluci".

Radi se, naravno, o jednoj jedinoj rečenici u političkom dijelu Komisijinog mišljenja o Hrvatskoj – ili avisa – a o čijem će tonu ovisiti možda i brzina nastavka približavanja Hrvatske Uniji. Manjkava suradnja s haaškim sudom je već dugo glavna primjedba Unije Hrvatskoj i osnovna prepreka – tako barem tvrde nadležna ministarstva i dužnosnici u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj – ratifikaciji sporazuma o stablizaciji i pridruživanju EU i Hrvatske. Europska komisija i Tribunalovo Tužiteljstvo u stalnome su kontaktu, kažu u Komisiji.

Iz Tužiteljstva je o jučerašnjem razgovoru samo rečeno da je "utemeljen na činjenicama". A što se činjenica tiče, tužiteljica je zadnjih dana intenzivno komunicirala s većim brojem prijestolnica. Računa se da je možda najzanimljivije informacije dobila nedavno za posjete Parizu.

Jedini pravi problem u ovoj priči jeste procjena je li Hrvatska zaista učinila sve da uhvati bjegunca pred međunarodnom pravdom Antu Gotovinu. Uvjerljivost hrvatskih tvrdnji u tužiteljičinoj percepciji neće se temeljeti na podacima iz Zagreba koliko na onome što tužiteljstvo dobije od izvora na koje se uvijek oslanja u svome poslu, ministarstava i sigurnosnih službi velikih država.

Europska je Unija ne jednom naglasila da će svoju prosudbu kvalitete suradnje zasnivati isključivo na mišljenju izHhaaga. Komisijin u hrvatskoj javnosti preko svake mjere razglašeni avis biti će izgleda objavljen u utorak – u Komisiji tumače da će detalji koje je tužiteljica priopćila povjereniku biti poznati tog dana. Od zanimljivih ali ovdje u Bruxellesu službeno nepotvrđenih informacija izdvajam spekulacije da bi se glavna tužiteljica mogla osobno pojaviti u gradu.

XS
SM
MD
LG