Linkovi

Japan se bori protiv terorizma (15/4/04) - 2004-04-15


Japan je aktivni sudionik u globalnom ratu protiv terorizma. Teroristi, koji su napali Sjedinjene Države 11. rujna 2001, ubili su oko tri tisuće ljudi, među njima i 24 japanskih državljana.

Danas japanske obrambene snage uspješno služe u Iraku na osiguravanja humanitarne i pomoći za obnovu japanskom narodu.

U svojem govoru međunarodnom diplomatskom koru od 19. ožujka, predsjednik George Walker Bush odao je priznanje Katsuhiku Oku, jednom od dvojice japanskih diplomata ubijenih u terorističkom napadu u Japanu. U svojem dnevniku gospodin Oku je zapisao: "Slobodan narod Iraka sada postupno napreduje u obnovi svoje zemlje, dok se istovremeno bori protiv prijetnje terorizma. Moramo pomoći iračkom narodu u njihovim naporima da spriječe da Irak padne u ruke terorista," napisao je gospodin Oku. "Ovo je također naša borba za obranu naše slobode."

Danas u Iraku otmičari drže tri japanska državljana kao taoce. . Tijekom svojeg posjeta Japanu, američki dopredsjednik Dick Cheney izjavio je da Sjedinjene Države stoje uz Japan.

"Važno je da naše vlade ne podlegnu zastrašivanju prijetnjama ili nasiljem. Nećemo dozvoliti teroristima da mijenjaju ili utječu na politiku naših vlada takvim potezima," kazao je dopredsjednik Cheney.

Gospodin Cheney je "sa zahvalnošću istaknuo vodeću ulogu Japana u borbi protiv terorizma i u zaustavljanju širenja oružja za masovno uništavanje". Prije dvije godine, japanske pomorske obrambene snage uputile su svoje brodove u Indijski ocean kao podršku koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama u njenim nastojanjima da ukloni ekstremistički talibanski režim u Afganistanu i da tako onemogući teroristima al-Qaide da tu zemlju koriste kao utočište.

Od pada talibana, Japan pruža afganistanskom narodu pomoć u obnovi njegove zemlje. Japan se također pridružio međunarodnoj kampanji usmjerenoj na pronalaženje i zapljenu financijske imovine terorista. "Diljem zemaljske kugle," rekao je dopredsjednik Cheney, "Japan se s pravom doživljava kao zemlja koja je prošla kroz velike poteškoće da bi ostvarila svoj uspjeh i koja sada pomaže i drugim zemljama da uspiju."

XS
SM
MD
LG