Linkovi

FBI novači na fakultetima (16/4/04) - 2004-04-15


Američki istražni ured, FBI, posjećuje fakultete diljem zemlje pokušavaući novačiti potencijalne agente. Ova se vladina agencija nada da će, u skladu s novom zadaćom ureda, novi agenti posjedovati znanja i vještine neophodne za borbu protiv terorizma.

Agenti FBI-ja dugo su vremena bili znani pod nazivom G-men, tvrdi momci s šeširima, vječno u potjeri za naoružanim kriminalcima. Tijekom godina ta se predodžba promijenila: Istražni je ured sve češće zapošljavao kandidate s fakultetskom diplomom za potrebe lova na sofisticirane prekršitelje zakona, često upletene u financijske malverzacije.

Danas su agenti FBI-ja mahom specijalizirani u novim granama, kaže Angela Winn, koja radi na popunjavanju područnog ureda FBI-ja u Los Angelesu, te je nedavno, u tom cilju, posjetila sveučilište Južne Kalifornije: "Nadamo se da ćemo pobuditi interes kod ovdašnjih studenata, posebice kod onih sa znanjem kompjuterskih znanosti, strojarstva, računovodstva, biologje, kemije i sličnih znanosti. Iznimno smo zainteresirani za one koji govore strane jezike posebice jezike Srednjeg Istoka, Azije kao i španjolski."

Gospođa Winn kaže da je FBI drastično promijenio prioritete nakon 2001. godine, poslije terorističkih napada na New York i Washington. Međutim motivacija je kod kandidata ostala ista. Oni prvenstvene žele avanturu: "FBI je obavijen dozom mistike, u čemu nam definitivno pomaže Hollywood. Kandidati žele vidjeti pozadinu toga, i to je u redu. Tu ih čeka karijera koja nije samo relativno dobro plaćena, već i karijera koja im pruža osjećaj zadovoljstva jer se bave nečim od društvene koristi."

Međutim rad u FBI-ju može biti opasan, a uvjeti za zapošljavanje vrlo su strogi. Kandidat mora biti američki državljanin i u odličnoj tjelesnoj kondiciji. Nakon što prođu selekciju i provjeru podataka, kandidati provedu sedamnaest tjedana u centru za obuku FBI-ja, u Quanticu, u Virginiji, gdje prolaze rigoroznu obuku u učionici kao i na vježbalištu. Obuka je usklađena s potrebama osposobljavanja budući agenata za ono što je, nakon 11. rujna 2001 godine, postala glavna zadaća Istražnog ureda, a to je protuteroristička i protuobavještajna djelatnost.

XS
SM
MD
LG