Linkovi

U Bagdadu ubijen iranski diplomat (16/4/04) - 2004-04-15


Dužnosnici u Teheranu priopćili su da je jedan od njihovih viših diplomata ubijen u Bagdadu. Državna agencija IRNA izvijestila je da je ataše za kulturu i tisak Khalil Naiimi ubijen hicima iz vatrenog oružja, ispaljenim na njegov automobil u blizini iranske ambasade. Do ubojstva je došlo u vrijeme kad u Iraku boravi posebna iranska diplomatska delegacija koja nastoji posredovati u okončanju krajnje napetih odnosa između koalicijskih vlasti i radikalnog šitskog svećenika Moqtada al-Sadra.

Zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga – general Richard Myers – izjavio je tijekom posjeta Bagdadu da al-Sadr ne predvodi pobunu šiita, nego koristi teror kako bi preuzeo kontrolu nad lokalnom upravom i policijom. General Myers je rekao da su zapovjednici u Iraku zatražili pojačanje kako bi ugušili otpor napadača, te je dodao da će im dodatne postrojbe biti upućene.

Nakon odluke Pentagona da poveća broj američkih vojnika u Iraku za 20 tisuća, odnosno odluke da se na tri mjeseca odloži povratak nekih postrojbi iz Iraka, sve su brojniji prosvjedi obitelji američkih vojnika koji su razočarani najnovijim potezima vlade. Ona je, prema njima, prekršila obećanje da će se postrojbe vratiti kući nakon godinu dana provedenih u Iraku.

Travanj je, inače, pogibeljan za američke vojnike: od jučer do danas bilježimo pet novih pogibija, čime se broj poginulih popeo na skoro 90, samo u prvih 15 dana ovog mjeseca.

U samom Iraku nastavljene su borbe u Falluji oko koje su američki vojnici stegli obruč u okršaju s pristašama Saddama Husseina. Irački liječnici iz Falluje tvrde da je za devet dana oko 700 stanovnika tog grada izgubilo živote, a da je medju žrtvama veliki broj civila, pa i djece. Izaslanik Ujedinjenih naroda za Irak nazvao je američku opsadu Falluje “potpuno neprihvatljivom!”

Troje japanskih talaca oslobođeno je u Iraku nakon jednotjednog zatočeništva, ali otmičari još uvijek drže desetke drugih stranaca, od kojih su jednog talijanskog državljana ubili. Arapska televizijska mreža al-Jazeera prikazala je japanske taoce koji su se prije oslobađanja sastali s muslimanskim dužnosnicima u Bagdadu. U međuvremenu, talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je da je njegova zemlja predana ostanku u Iraku, unatoč ubojstvu jednog talijanskog taoca.

XS
SM
MD
LG