Linkovi

U istrazi napada od 11. rujna svjedočili bivši i sadašnji direktori FBI-a (14/4/04) - 2004-04-14


Američki ministar pravosuđa John Ashcroft stao je u obranu anti-terorističke politike Bushove administracije u mjesecima prije terorističkih napada na Sjedinjene Države, 11. rujna 2001. godine. Gospodin Ashcroft svjedočio je pred neovisnim povjerenstvom koje istražuje okolnosti terorističkih napada na Sjedinjene Države. U svjedočenju, ministar pravosuđa je rekao da je zemlja bila nespremna za napade, jer je vlada, kako je kazao, namjerno bila slijepa na neprijatelje gotovo cijelo jedno desetljeće. Međutim, gospodin Ashcroft se našao na udaru kritika zato što je dan prije napada na New York i Washington odbio zahtjev za većim izdvajanjima za protu-terorističke djelanosti.

Prethodno je bivši vršitelj dužnosti direktora FBI-a, Thomas Pickard, rekao da ministar Ashcroft nije smatrao terorizam glavnim prioiritetom. Ministrica pravosuđa u administraciji predsjednika Clintona, Janet Reno, izjavila je da FBI nije znao kako da se nosi s velikom količinom obavještajnih podataka prikupljenih prije terorističkih napada.

Komisija koja istražuje napade izdala je prijelazni izvještaj, u kojem kritizira Ministarstvo pravosuđa i FBI zbog niza propuštenih prilika da se učini nešto na spriječavanju napada od 11. rujna. Komisija je istaknula da FBI i CIA ne surađuju dovoljno u razmjeni informacija, te da je FBI bio ograničen u svojim naporima na prikupljanju i analiziranju obavještajnih podataka o domaćim terorističkim prijetnjama. U izvještaju se kaže, da su u FBI-u uglavnom napredovali agenti koji su provodili istrage koje su dovele do uhićenja i sudskih postupaka, a da su se istrage koje su uključivale obavještajni rad smatrale manje važnima i da nisu imale visok prioritet u toj vladinoj agenciji.

XS
SM
MD
LG