Linkovi

Terorizam na Filipinima (14/4/04) - 2004-04-14


Filipinska vlada priopćila je da su filipinske snage na otoku Basilan na jugu te zemlje ubile šestoricu terorista iz organizacije Abu Sayyaf, uključujući jednog od vođa Abu Sayyafa Hamsirajija Salija. Ova organizacija održava veze s terorističkim mrežama Jemaah Islamiyah i al-Qaida, te je odgovorna za brojne bombaške napade i otmice. Njen cilj je osnivanje radikalne fundamentalističke islamske države na otocima Mindanao i Sulu na jugu Filipina.

Za Salijem su američke vlasti raspisale tjeralicu u vezi su otmicom sedamnaest Filipinaca i troje Amerikanaca iz filipinskog odmarališta Palawan 2001. Tom su prilikom ubijena dva Amerikanca i jedna filipinska bolničarka.

30. ožujka, vlasti na Filipinima uhitile osam pripadnika Abu Sayyafa. Kod nekih su, kako je javljeno, pronađeni materijali za pravljenje bombi i oružje. Prema novinskim izvješćima, jedan od uhićenika podmetnuo je bombu u čijoj je eksploziji u veljači potonuo trajekt, pri čemu je ubijeno više od stotinu ljudi.

General Rodolfo Garcia, zamjenik načelnika združenog stožera filipinske vojske, izjavio je: "Abu Sayyaf je marginaliziran i njegova snaga je znatno umanjena."

"No, uvijek postoji opasnost da će neka skupina, koja pada u zaborav, pokušati povratak i osvetu," kazao je gospodin Garcia.

Predsjednik George Walker Bush izjavio je da Sjedinjene Države stoje uz Filipine u ratu protiv terora.

"Objema našim zemljama prijeti terorizam. Odlučni smo boriti se protiv te prijetnje sve dok je ne porazimo. Naši diplomati, policajci i obavještajno osoblje rade zajedno za spriječavanju terorističkih zavjera, na eliminiranju izvora financiranja terorista i na izvođenju terorista pred lice pravde," rekao je predsjednik.

Filipinska predsjednika Gloria Macapagal Arroyo izjavila je da se Filipini neće predati pred terorizmom. Umjesto toga, kazala je, "odlučili smo boriti se".

XS
SM
MD
LG