Linkovi

Bush: Dovršit ćemo posao u Iraku (14/4/04) - 2004-04-14


Priznajući da je koalicija prošla kroz "nekoliko teških tjedana" u Iraku, predsjednik Bush je obećao da neće povući svoje obećanje o prijenosu vlasti na Iračane 30. lipnja. "Nećemo dozvoliti da se kaos proširi," istaknuo je predsjednik na sinoćnjoj tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući, koja se očekivala s velikim zanimanjem s obzirom na pogoršanje situacije u Iraku. "Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne smiju posustati u svojoj predanosti političkoj tranziciji u Iraku," rekao je.

"Američki cilj u Iraku je ograničen. Želimo neovisan, slobodan i siguran Irak," rekao je.

Predsjednik je također kazao da je spreman u Irak uputiti vojna pojačanja, ukoliko to zapovjednici na terenu zatraže, te je odbacio sugestije da je Irak – njegov Vijetnam. Kako je kazao, nitko ne želi vidjeti mrtva tijela na televiziji, te je dodao da žali za palima. U trenutku kada podrška američke javnosti za njegovo rješavanje situacije u Iraku slabi, predsjednik je upozorio da američki narod mora shvatiti što je sve na kocki.

"Nećemo otići iz Iraka. Dovršit ćemo posao koji smo započeli. Slobodni Irak predstavljat će težak udarac za terorizam," kazao je predsjednik Bush.

Predsjednik je istaknuo da nedavni val nasilja u Iraku nije građanski rat, već ustanak. Kako je kazao radi se o borbi za prevlast između elemenata koji žele da se koalicija povuče iz Iraka, ali to im, dodao je, neće poći za rukom.

Govoreći o drugoj glavnoj temi svoje konferencije, odnosno, o ratu protiv terorizma, predsjednik je kazao da bi bio "pokrenuo nebo i zemlju" da bi spriječio napade od 11. rujna 2001. Na pitanje – je li spreman ispričati Amerikancima zbog svojih postupaka oko tih napada, predsjednik je izrazio svoje žaljenje i bol, ali je kazao da je za napade odgovoran Osama bin Laden. Pitanje je li bilo moguće spriječiti napade na New York i Washington ovih dana dominira svjedočenjima najviših dužnosnika sadašnje i bivše administracije pred komisijom koja istražuje te napade. Ovo je, inače, bila prva predsjednikova službena tiskovna konferencija od početka rata u Iraku u ožujku prošle godine.

XS
SM
MD
LG