Linkovi

Rijetko izdanje 'Hamleta' na dražbi u New Yorku (14/4/04) - 2004-04-14


Rijetko izdanje "Hamleta", Williama Shakespearea, moglo bi dostići cijenu i do 2 milijuna dolara, kada se danas nađe na dražbi, u New Yorku.

Gotovo četiri stoljeća staro izdanje "Hamleta" jedno je od samo 19 poznatih primjeraka naklade iz 1611. godine, a jedino koje je još u privatnom vlasništvu. Vlasnica te iznimno rijetke knjige bila je Mary Hyde, vikontesa Eccles, poznata sakupljačica knjiga i ekspert za englesku književnost iz New Jerseya.

Dražbovaonica Christie's danas prodaje i druge rijetke knjige iz zbirke Lady Eccles, među kojima su i rana izdanja "Kralja Leara", "Richarda II" i "Macbetha", međutim, očekuje se da će "Hamlet", zbog odličnog stanja i rijetkosti, privući najveću pažnju. Stručnjaci dražbovaonice procjenjuju vrijednost tog izdanja "Hamleta" na 1,5 do 2 milijuna dolara. Stručnjaci kažu da bi to izdanje "Hamleta" moglo postići i daleko veću cijenu, jer je to drugo autorizirano izdanje te knjige i posljednje koje je tiskano još za Shakespeareovog života.

Lady Eccles, koja je bila jedna od prvih žena primljenih u Klub ljubitelja knjiga Grolier, u New Yorku, umrla je u kolovozu prošle godine, u dobi od 91 godinu. Njezina zbirka djela Samuela Johnsona - poznata diljem svijeta - sada je u posjedu Knjižnice Houghton, pri Sveučilištu Harvard. Ostale knjige se prodaju na današnjoj dražbi, a dio prihoda namijenjen je brojnim filantropskim ciljevima koje je za života podržavala Lady Eccles.

XS
SM
MD
LG