Linkovi

Hoće li dodatne američke snage stabilizirati situaciju u Iraku? (15/4/04) - 2004-04-14


Zapovjednik američke vojske u Iraku general John Abizaid zatražio je od Pentagona i do deset tisuća dodatnih vojnika kako bi pomogli u borbama protiv pobunjenika. Mnogi analitičari i političari u Washingtonu smatraju da su američke nade za ostvarivanjem demokracije u Iraku osuđene na neuspjeh, ukoliko se ne ostvare potrebne sigurnosne mjere u zemlji. Vanjskopolitički stručnjaci smatraju da je odavno trebalo uputiti pojačanje američkim snagama u Iraku.

Kenneth Pollack direktor je za istraživanje pri Centru Šaban za srednje istočnu politiku. On smatra da je dvostruka pobuna u Iraku – sunita i šiita – pokazala da su koalicijske snage doživjele neuspjeh u osnovnim stvarima za koje su odgovorne: da stvore sigurno okruženje u koje može pristizati pomoć, te se gospodarstvo može oporavljati, kao i da omoguće stvaranje demokratske budućnosti. "Ostvarivanje sigurnosnih uvjeta je stvar broj jedan. I dalje ne pružamo Iračanima sigurnost. Iračani u ogromnom broju smatraju da je problem broj jedan u zemlji nedostatak sigurnosti".

S time se slaže i vanjskopolitički analitičar Ivo Daadler iz Institucije Brookings. "Bez obzira radi li se o obuci policije ili isporuci humanitarne pomoći, to traži sigurnosno okruženje. Sigurnosno okruženje za međunarodnu nazočnost. Sigurnosno okruženje za prosječne Iračane. Sigurnost".

Međutim, kako Irak učiniti sigurnijim mjestom ostaje teško pitanje. Nade da će iračke snage sigurnosti u doglednoj budućnosti preuzeti veću odgovornost u patroliranju zemljom polako blijede dok neke jedinice napuštaju svoje položaje usred nasilja, a druge odbijaju sudjelovati u nastojanjima koalicije da se uguši pobuna.

Ivo Daadler kaže kako se od međunarodne zajednice ne očekuje dodatna pomoć. Napominje da tek nekoliko zemalja, osim onih koje su već dio postojeće koalicije, ima vojne kapacitete koji su potrebni da se zaustavi nasilje u Iraku, a još manji broj njih je spreman u tome sudjelovati. Gospodin Daadler dodaje kako samo Sjedinjene Države mogu značajnije pojačati nazočnost koalicijskih snaga u Iraku. Slaže se sa senatorom Johnom McCainom koji podržava ciljeve predsjednika Busha za Irak, ali je kritičan glede nastojanja koje poduzima njegova administracija.

Evo što je o tome senator McCain izjavio za televizijsku mrežu NBC."Morat ćemo proširiti vojnu nazočnost u toj zemlji. Morat ćemo povećati broj marinaca i pješadije. Morat ćemo promijeniti način na koji djelujemo i preusmjeriti prioritete tamo gdje spadaju. A to je da osiguramo uspjeh u Iraku".

Zagovornici povećavanja američke vojne nazočnosti u Iraku to ne promatraju kao lijek koji će izliječiti sve probleme u toj zemlji, ali da Sjedinjene Države nemaju drugog izbora. Čak i dok se vrše napadi na strane konvoje, stranci se uzimaju kao taoci, šiitske paravojne skupine šire svoj utjecaj, i odvija se pobuna sunita, američka administracija i dalje tvrdi da je ono s čime je koalicija sučeljena relativno mali broj osoba koje izazivaju ove probleme, te da su postojeće snage koalicije u stanju nositi se s njima.

Administracija predsjednika Busha odgodila je dolazak vojnika iz Iraka do kojeg je nedavno trebalo doći o okviru redovite rotacije snaga, pokušavajući na taj način pojačati američku vojnu nazočnost. Recimo i to da je prije najnovijeg zahtjeva generala Abizaida predsjednik Bush izjavio da će razmotriti zahtjeve američkih zapovjednika za slanjem novih snaga, ukoliko ih oni zatraže.

XS
SM
MD
LG