Linkovi

Filmski festival o etici u novinarstvu (14/4/04) - 2004-04-13


Američko novinarstvo u posljednje je vrijeme potreslo nekoliko skandala. Prvo se otkrilo je da mladi novinar "New York Timesa" Jayson Blair fabricirao pojedine detalje u svojim člancima, a onda se utvrdilo da je slično postupao i cijenjeni novinar dnevnika "USA Today" Jack Kelley. Sveučilište American ovdje u Washingtonu nedavno je organiziralo filmski festival, posvećen upravo pitanjima vezana uz etiku u novinarstvu i medijima.

Na festivalu je, između ostalog, prikazan film "Shattered Glass", koji obrađuje raskrinkavanje novinara Stephena Glassa, koji je, koristeći svoj šarm uspio objaviti 27 djelomično ili potpuno fabriciranih članaka u prestižnom časopisu "The New Republic". Ipak, kako je u diskusiji upozorila izvršna producentica televizijske informativne emisije "48 Hours" Susan Zirinsky, nedavni skandali nisu zapravo nova pojava u novinarstvu. "Kriza etike kroz koju sada prolazi novinarstvo mogla se dogoditi i prije mnogo godina. Mislim da je danas, zbog bržeg toka informacija, jednostavno lakše otkriti netočnosti u izvještavanju. Nepoštenog novinara lakše je uhvatiti na djelu nego ranije".

Gospođa Zirinsky i sama je bila predmet filma. Na temelju njenih iskustava snimljen je film "Broadcast News", u kojem Holly Hunter otkriva da se njen kolega voditelj pretvarao da plače tijekom jednog potresnog intervjua. Kako se prisjeća, zapravo joj se dogodilo da je otkrila namještene scene u arhivskim snimkama iz rata. "Pregledavala sam vrpce iz arhiva i otkrila da na jednom mjestu vojnik skače u rupu, u koju je već malo ranije skočio".

Veteran novinarstva Wendell Cochran kaže da ga je posebno uznemirilo otkriće da je Jack Kelley iz "USA Today" preko deset godina fabricirao svoje članke, jer je, kako ističe, neke od njih i sam pregledao kao urednik. Susan Zirinsky podsjeća da i iskusni novinari moraju paziti na etiku. "S kolegama sam mnogo razgovarala o etici i standardima. Namjestiti nešto je tako lako. Često me iskusni snimatelji zovu, jer im mlađi kolege imaju prilično neetičke ideje. Kažem im da im moraju objasniti što je prihvatljivo, a što nije".

Novinari na komercijalnim televizijskim i radijskim postajama, koje mjere uspjeh gledanošću programa, nalaze se pod posebnim pritiskom, jer senzacionaliziranjem pojedinih priloga mogu privući veću publiku. "Televizijski su informativni magazini mnogo drugačiji od vijesti ili novina. U novinama, čitanost je vrlo važna i zbog nje urednik može ostati bez posla, ali novine zato neće biti ukinute. Na televiziji, manje popularnim emisijama prijeti upravo takva sudbina. Zato treba ostvariti delikatnu ravnotežu između gledanosti i etičnosti".

Na kraju, kaže gospođa Zirinsky, svi novinari i njihovi urednici moraju sami paziti da ne dođe do kršenja etike. Kako dodaje, svatko treba biti vrlo pametan – i vrlo oprezan.

XS
SM
MD
LG