Linkovi

NYT: Memoari Billa Clintona izazivaju nervozu demokrata (13/4/04) - 2004-04-13


"New York Times" piše da je, iz perspektive Demokratske stranke, objavljivanje memoara bivšeg predsjednika Billa Clintona od iznimne važnosti za njihovog predsjedničkog kandidata, senatora Johna Kerryja. Naime, kako kaže njujorški list, ta bi knjiga mogla zasjeniti predsjedničku predizbornu kampanju gospodina Kerryja, odvlačeći pažnju s ključnih unutrašnjepolitičkih pitanja na skandale koji su zaokupili posljednje godine mandata predsjednika Clintona.

Nervozu demokrata nimalo ne umanjuje sam gospodin Clinton, koji ima običaj nazivati svoje prijatelje i nadugačko im preko telefona čitati odlomke, pa čak i čitava poglavlja svoje proze. Oni koji su proživili takve telefonske književne večeri kažu da bivši predsjednik vrlo entuzijastički iznosi na vidjelo svoje nepodopštine još iz vremena studija, a bavi se o najozbiljnijim sukobima s republikancima, poput onog iz 1995. o proračunu, koji je rezultirao prestankom rada svih vladinih agencija i ureda tijekom tjedan dana.

Mnogi demokrati smatraju da bi Bill Clinton trebao objaviti tu knjigu što je moguće prije tako da se njezina eventualna neželjena slava već malo raščisti prije stranačke konvencije, krajem srpnja. Na taj bi način senator Kerry imao čisti put za kampanju od konvencije, pa do izbora, u studenom. Osim demokrata, nestrpljenje nad sporim tempom pisanja memoara bivšeg predsjednika iskazuje i izdavač knjige, kompanija Knopf, koja mu je dala i rekordno velik predujam od 10 milijuna dolara, planiravši objavljivanje knjige još prošle godine. Sada se, kako piše "New York Times", čak i novopostavljeni rok od 15. lipnja čini previše optimističkim.

S naslovnice bostonskog "Christian Science Monitora", a u vezi rekordno visokih cijena benzina, čitamo prognozu da se ponašanje američkih vozača nimalo neće promijeniti sve dok ta cijena ne dostigne najmanje 2, ako ne i 3 dolara po galonu, što je nešto manje od četiri litre. Dok su neki stručnjaci najavljivali štedljivije ponašanje potrošača na planu vozila, pokazuje se da sportska terenska vozila - zloglasni gutači benzina - i dalje odlaze iz trgovina automobilima jednakim tempom kao i ranije. Štoviše, što su veći to se bolje prodaju. A, s benzinskih crpki dolaze podaci da nema nikakvog smanjenja potražnje - upravo suprotno, ona je rekordno visoka s prosječno oko 8,8 barela dnevno.

XS
SM
MD
LG