Linkovi

Bush: Misija u Iraku - rezultat ispravne odluke (12/4/04) - 2004-04-12


Predsjednik Bush posjetio je vojnu bazu Fort Hood u Teksasu gdje je jučer s vojnicima i njihovim obiteljima nazočio i uskršnjoj misi. U izjavi za medije nakon službe, predsjednik je rekao da je američka misija u Iraku bila rezultat ispravne odluke te da će ta misija ostvariti dugoročne ciljeve vezane uz mir na Srednjem istoku.

Inače najnovija anketa pokazuje da javna podrška predsjedniku – kada je u pitanju Irak – slabi. Predsjednikovu politiku – što se Iraka tiče – podržava 44 posto ispitanika, protivi joj se 51 posto.

******

Predstavnik Iračkog upravnog vijeća tvrdi da je u gradu Falluja, u središnjem Iraku, produženo primirje, između američke vojske i pobunjenika. Primirje traje do jutra po lokalnom vremenu.

Američka vojska tvrdi da se jučer prekid vatre poštivao, no da njegovo trajanje još nije produženo. Snage američkih marinaca pokrenule su napad na Falluju prije tjedan dana nakon što su tamo na zvjerski način bila ubijena četiri američka civilna djelatnika koji su radili za koaliciju.

Direktor lokalne bolnice u Falluji izjavio je da je prošli tjedan u borbama poginulo više od 600 stanovnika tog grada.

******

Kineska izvještajna agencija navodi da je u središnjem području Iraka oteto sedam kineskih državljana. Televizijska mreža al-Jazeera javila je da su irački pobunjenici jučer oslobodili osam talaca. Otmičari su izjavili da je do oslobađanja došlo na molbu skupine islamskih svećenika, te nakon što su zarobljenici obećali da neće surađivati s međunarodnom koalicijom. Irački pobunjenici tvrde da su zarobili najmanje 30 talaca – iz Bugarske, Izraela, Sjedinjenih Država, Španjolske i Južne Koreje. (at)

XS
SM
MD
LG