Linkovi

Direktori FBI-ja i CIA-e svjedoče pred komisijom koja istražuje terorističke napade od 11. rujna (12/4/04) - 2004-04-12


Članovi komisije koja istražuje okolnosti koje su prethodile terorističkim napadima od 11. rujna 2001. pozdravili su jučerašnju odluku Bijele kuće da objavi povjerljivo obavještajno izvješće iz kolovoza te godine u kojem se spominje mogućnost da bi al-Qaida mogla napasti ciljeve u Sjedinjenim Državama.

Naslov dokumenta je – “Bin Laden je odlučan da napadne Sjedinjene Države.” Richard Ben-Veniste, član istražne komisije, smatra da je autor obavještajnog izvješća želio informirati predsjednika da je teroristički napad na Ameriku – moguć. "To je važna informacija, ona se mora promatrati u kontekstu tog razdoblja, ljeta 2001, kada se znalo da su mnoge prijetnje realne. Obavještajne su službe osjećale da se možda spremaju napadi gotovo spektakularnih razmjera" - rekao je u jednom televizijskom intervjuu Richard Ben-Veniste.

Njega inače najviše brine činjenica što dvije glavne agencije zadužene za borbu protiv terorizma – FBI i CIA – očito nisu komunicirale jedna s drugom. Bivši senator Slade Gordon posebno je kritizirao Savezni istražni ured FBI. Prema jučer objavljenom dokumentu – FBI je 2001. vodio čak 70 istraga koje su bile povezane s mogućim aktivnostima mreže Osame bin Ladena u Americi: "Bilo bi dobro kada bi se utvrdilo što se na kraju dogodilo s tim istragama. Time ćemo se baviti sljedećih tjedana."

Predsjednik Bush je ponovio da američke obavještajne službe nisu posjedovale informacija da se priprema konkretni plan napada na New York i Washington: "Da sam znao da se priprema napad na Ameriku, sve bih učinio da spriječim napad. Jer, konačno, to je moj posao – obraniti zemlju."

Rodbina poginulih u napadima na Svjetski trgovinski centar i Pentagon pozdravila je objavljivanje obavještanog dokumenta koji se, u ljeto 2001, bavio aktivnostima al-Qaide u Americi. Carie Lemack, koja je tog dana izgubila majku, je u intervjuu za CNN rekla: "Pomalo je zastrašujuće kad saznate da je vlada znala da je Osama bin Laden odlučio napasti ciljeve u Americi. A četiri i pol godine vam govore da je vlada bila usredotočena na obranu američkih ciljeva u inozemstvu. Sada vidimo da je netko krivo postupao."

Ovaj tjedan, pred istražnom komisijom koja utvrđuje okolnosti koje su prethodile terorističkim napadima, govorit će sadašnji i bivši direktori CIA-e i FBI-ja.

XS
SM
MD
LG