Linkovi

Pet pametnih načina da se potroši novac od preplaćenog poreza (12/4/04) - 2004-04-12


Bliži se 15. travnja - rok do kada Amerikanci trebaju prijaviti porez. Oko 77 posto od 130 milijuna američkih poreznih obveznika očekuje povrat preplaćene svote poreza - koji će ove godine biti za 4.5 posto veći nego prošle.

Prosječni povrat preplaćenog poreza iznosit će ove godine $2292.

Što učiniti s tom svotom, koju su neki, zapravo, možda već i otpisali? "Prirodno je željeti da se novac odmah 'spuca', no pametno bi bilo razmisliti kako da taj novac stvarno učini nešto korisno za vas" - kaže Steven Street, koji radi u financijskoj tvrtki Ross & Moncure u Alexandriji, savezna država Virginija.

Naravno, odluka na kraju ovisi o novčanoj situaciji svakog pojedinca. No, jedna anketa pokazuju kako je bio potrošen novac koji su Amerikanci dobili u svibnju prošle godine, na ime vladina smanjenja poreza. 18 posto položilo je novac na štedni račun, 33 posto je s tim novcem poplaćalo račune, 20 posto je novac potrošilo na svakodnevne potrebe, 15 posto je platilo račun na kreditnoj kartici, a samo su dva posto - novac investirali.

Financijski analitičar dnevnika Christian Science Monitor predlaže "pet pametnih načina" da se iskoristi nekoliko tisuća dolara koje većini Amerikanaca u pravilu stižu na ime preplaćenog poreza. Prvi je - smanjiti dug napravljen na kreditnih karticama. Drugi - uložiti novac u penzioni fond; treći - priložiti novac u posebni fond za sveučilišno školovanje djeteta. Četvrti pametni način da se iskoristi novac od povrata preplaćenog poreza je investirati u nekretnine, a peti - donirati novac u dobrotvorne svrhe.

U vezi ovog posljednjeg financijski stručnjak dnevnika iz Bostona piše: "Ne samo da ćete svojim novcem pomoći onima kojima je pomoć potrebna, već ćete sljedeće godine platiti manji porez, jer se donacije u dobrotvorne svrhe izdvajaju iz porezne osnovice."

XS
SM
MD
LG