Linkovi

Plan Ujedinjenih naroda za Cipar (12/4/04) - 2004-04-12


24. travnja, ciparski Grci i ciparski Turci glasat će o planu koji je sastavio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan nakon sveobuhvatnih razgovora s predstavnicima obiju zajednica. Njegov plan predviđa osnivanje federacije dva entiteta – grčkog i turskog, pod vlašću središnje ciparske vlade.

"Iskoristimo ovu priliku za mir u ujedinjenoj republici Cipru," rekao je gospodin Annan. Zamjenik glasnogovornika američkog Državnog tajništva Adam Ereli izjavio je Sjedinjene Države podržavaju plan gospodina Annana.

"Vjerujemo da plan glavnog tajnika o krajnjem rješenju predstavlja pravedan kompromis, koji ispunjava osnovne interese svih stanovnika Cipra i daje im sigurnosni okvir za zajedničku budućnost. Važno je da ciparski glasači znaju da su Sjedinjene Države spremne podržati punu provedbu plana glavnog tajnika."

Cipar je podijeljen od 1974, kada su turske snage okupirale sjeverni dio tog otoka, nakon neuspjelog državnog udara, koji su poveli časnici grčke vojske raspoređeni u ciparsku nacionalnu gardu. G. 1983, ciparski Turci su proglasili neovisnu državu, no tu državu priznaje samo Turska.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izrazio je podršku za plan Ujedinjenih naroda. Obraćajući se Grcima i ciparskim Grcima, rekao je: "Zaputimo se zajedno putem mira..i poduzmimo potrebne korake zajedno." Grčki premijer Costas Karamanlis rekao je: "Sada je na narodu Cipra da donese odluku i nadam se da će to učiniti na temelju jasnog razmišljanja i jasne vizije."

Kako je rekao američki državni tajnik Colin Powell, plan Ujedinjenih naroda za Cipar "nudi ciparskim Grcima i ciparskim Turcima priliku da ostave po strani gorčinu prošlosti, da krenu naprijed u miru, blagostanju i partnerstvu, te da zajedno uživaju u svim prednostima članstva u Europskoj uniji."

XS
SM
MD
LG