Linkovi

Mel Gibson izazvao povećano zanimanje za uskršnje igrokaze (12/4/04) - 2004-04-11


Rimski vojnici, u autentičnim kostimima, bičevali su Krista dok je on vukao okrvavljeni križ, a prizor uskrsnuća bio je praćen grmljavinom i crvenim laserskim bljeskovima. Na koncu, Krist je uzašao na nebo, praćen anđelima.

To nisu bile scene iz trenutnog filmskog hita "Pasija" nego igrokaz muke Kristove koji se odigravao proteklog Velikog petka u crkvi u mjestu Upper Marlboro, nedaleko Washingtona.

No, intenzivnost filma koju su doživjeli milijuni gledatelja diljem svijeta, povećala je zanimanje za uskršnje tradicije i potakla neke crkve da pripreme mnogo vjernije prikaze i igrokaze Kristovih patnji u njegovim posljednjim danima, kažu lokalni dušebrižnici.

Evangelička katedrala u mjestu Upper Marlboro ove je godine prodala 14 tisuća ulaznica za svoj igrokaz pasije, pet više nego prošle. U produkciju igrokaza, ta je crkva utrošila 200 tisuća dolara, u pokušaju što vjernijeg prikaza pasije u prostoru samog svetišta. Taj je igrokaz čak koristio i dva konja, ranije korištena u filmu "Seabiscuit".

Film Mela Gibsona povećao je zanimanje i za takozvane 'drive-through' uskršnje igrokaze, koje svake godine postavlja Crkva svetog tabernakla, u Laurelu, u blizini Washingtona. Proteklog je petka dugi red automobila satima čekao na ulaz u parkiralište crkve, gdje su bile postavljene razne scene iz posljednjih sati Kristova života.

XS
SM
MD
LG