Linkovi

'Pasija' obara rekorde gledanosti na Srednjem Istoku (12/4/04) - 2004-04-11


Distributere filma Mela Gibsona "Pasija" potpuno je zaprepastio neviđeni uspjeh filma na Srednjem Istoku, i to podjednako među kršćanskim arapskim stanovništvom, kao i među muslimanima.

Doduše, film je zabranjen u Saudijskoj Arabiji, Kuwajtu i Bahreinu zbog toga što islam zabranjuje prikazivanje lika proroka, a, uz to, Kuran niječe da je do raspeća ikada došlo. Film je zabranjen i u Izraelu, međutim, iz drugih razloga.

Ove zabrane, međutim, nimalo smetaju publici u Libanonu, Egiptu, Siriji, Kataru, Jordanu i Ujedinjenim arapskim emiratima, gdje je gledanost oborila sve rekorde - "Pasija" je privukla u kina više gledatelja nego "Titanic" ili filmovi o Jamesu Bondu.

Uz to, ističe se, u kinima nema uobičajene zvonjave mobitela i glasnog razgovora, tipičnih za kina Srednjeg Istoka - publika prati film u potpunoj tišini, koju samo ponekad prekidaju jecaji.

A, u Sjedinjenim Državama, tijekom uskršnjeg vikenda film "Pasija" ponovno se vratio na čelo liste najgledanijih filmova u američkim kinima. S novih 17 milijuna dolara, film Mela Gibsona ostavio je ovotjedne konkurente u žalosti, a iznos u vlastitoj blagajni povećao na 354 milijuna i 800 tisuća dolara, što je deveti najbolji prihod nekog američkog filma pred domaćom publikom.

XS
SM
MD
LG