Linkovi

Tjeralica za Moqtadom al-Sadrom (11/4/04) - 2004-04-11


U Iraku, Moqtada al-Sadr, samoproglašeni vjerski vođa muslimana šiita, uzurpirao je vlast u svetom gradu Najafu. Njegovi sljedbenici su zauzeli policijske postaje i vladine zgrade. Oni lažno tvrde da vode ustanak šiita protiv koalicije predvođene Sjedinjenim Državama. Umjesto toga, pokušavaju se dokopati vlasti na račun iračkog naroda. Među brojnim Iračanima koji pozivaju na obustavljanje nasilja je i veliki ajatolah Ali al-Sistani, vodeći čelnik iračkih šiita.

Moqtada al-Sadr potječe iz ugledne šiitske obitelji. G. 1999, njegov otac, veliki ajatolah Mohammed Sadiq Sadr ubijen je, zajedno s dva njegova sina, od strane snaga sigurnosti Saddama Husseina. Moqtada pokušava privući sljedbenike svojeg oca, međutim, u stvarnosti, on ima vrlo malo sljedbenika.

Ipak, Moqtada al-Sadr ima veze izvan Iraka, kazao je Uraib el-Rantawi, čelnik Centra za političke studije al-Quds u Jordanu.

"On ima vrlo dobre veze s iranskim svećenicima, pogotovo s ajatolahom Kazemom al-Haerijem… On se poveo za primjerom onoga što se dogodilo u Libanonu s čelništvom Hezbollaha i Šeikom Ahmedom Yassinom iz Hamasa," rekao je.

Drugim riječima, Moqtada al-Sadr povezan je i s terorističkim organizacijama i s jednom od vodećih zemalja koje podržavaju terorizam – Iranom. Međutim, Sadrovi odnosi s vodećim iračkim svećenicima nisu dobri. On je čak optužen za suučesništvo u brutalnom ubojstvu cijenjenog šiitskog svećenika Abdula Majida al-Khoeija u travnju 2003.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da je Sadr jedan od onih rijetkih "koji ne žele demokraciju u Iraku."

"A tu je i taj neobični svećenik, koji je ekstremist i fanatik i ne želi ono što želi većina šiita, pa i većina Iračana, a to je demokratski Irak," rekao je.

Predsjednik George Walker Bush izjavio je da ljudi poput Moqtade al-Sadra neće spriječiti koaliciju predviđenu Sjedinjenim Državama da ispuni svoje obveze prema iračkom narodu.

"Neće nas zastrašiti ubojice i nasilnici. Nećemo okrenuti leđa narodu koji čezne za slobodom jer shvaćamo da je zaživljavanje slobodnog Iraka povijesna prilika da svijet postane mirniji," kazao je.

Moglo bi potrajati neko vrijeme prije nego što Iračani "shvate što znači sloboda," rekao je predsjednik Bush, dodajući da "Sjedinjene Države ipak neće odstupiti od zacrtanog puta u Iraku."

XS
SM
MD
LG