Linkovi

Francuzi ludi za McDonaldsom (11/4/04) - 2004-04-11


Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" piše jutros o jednoj europskoj temi – invaziji McDonald'sa na Francusku. Prošli su dani kada je farmer Jose Bove 1999. demolirao jedan McDonald's. Danas ovaj lanac ima preko tisuću restorana diljem Francuske i dnevno posluži i milijun kupaca. Francuski McDonald's je prošle godine ostvario prihod od tri milijarde dolara i danas je najprofitabilnija podružnica u Europi. Transformacija je čak otišla tako daleko, da dvojica francuskih nutricionista sada tvrde da je Big Mac daleko zdraviji od lokalnog specijaliteta – quiche lorraine. Iako dobri restorani s Michelinovim zvjezdicama i dalje posluju dobro, uspjeh McDonald'sa pokazuje – kažu upućeni – da Francuzi, kao i svi drugi, "glasaju želucem", odnosno, da žele jeftinu, pouzdanu, toplu hranu, i to u svako doba dana, a ne samo u vrijeme ručka.

"New York Times" javlja da američki zapovjednici u Iraku pripremaju dužu kampanju protiv pobunjenika. Dužnosnici u Pentagonu kažu da su predviđene dvije strageije, ukoliko se ustanak ne riješi mirnim putem. Koalicija bi ponovno zauzela sunitske gradove oko Bagdada, ako treba i kuću po kuću, dok bi na jugu izvela niz ciljanih, kratkih lokalnih napada na manje skupine šiitskih paravojnih boraca, sve dok ih ne iskorijeni.

U vezi s objavljivanjem memoranduma o bin Ladenovim planovima o napadima u Sjedinjenim Državama, "Washington Post" piše da je predsjednik Bush mjesec prije napada od 11. rujna bio dobre volje i da nije pokazivao znakove zabrinutosti. Kako podsjeća "Post", dan nakon što je upoznat s memorandumom na svojem ranču u Teksasu, predsjednik je snovinarima razgovarao o knjigama koje čita, o svojoj ljubavi prema joggingu, svojem 55-tom rođendanu i golfu.

XS
SM
MD
LG