Linkovi

Bijela kuća objavila sporni memorandum o bin Ladenovim planovima za napade u Sjedinjenim Državama (11/4/04) - 2004-04-11


Bijela je kuća objavila zaštićeni memorandum, u kojem se govori o planovima al-Qaide o napadima u Sjedinjenim Državama. Ovaj dokument, koji je predan predsjedniku Bushu tijekom redovitog briefinga u kolovozu 2001, objavljen je na zahtjev komisije koja istražuje terorističke napade od 11. rujna.

Memorandum naslovljen "Bin Laden odlučan izvesti napad u Sjedinjenim Državama" i dug stranu i pol, predan je predsjedniku mjesec dana prije napada na New York i Washington. U to doba, Savezni istražni ured FBI priopćio je da je otkrio sumnjive aktivnosti u Sjedinjenim Državama, koje bi mogle predstavljati pripreme za otmice ili druge napade, uključujući i al-Qaidin nadzor nad zgradama savezne vlade u New Yorku. U tom spisu se također spominje telefonski poziv američkom veleposlanstvu u Ujedinjenim arapskim emiratima iz svibnja 2001, u kojem je rečeno da bin Ladenovi sljedbenici u Sjedinjenim Državama planiraju napade eksplozivima. U izjavi koja je izdana prilikom objavljivanja memoranduma, Bijela kuća kaže da nema informacija da su ova dva incidenta bila povezana s napadima na New York i Washington.

Ovaj dokument objavljen je na traženje dvostranačke komisije koja istražuje okolnosti koje su prethodile napadima od 11. rujna. U Svojem svjedočenju pred komisijom, savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je da se memorandum sastojao uglavnom od već poznatih informacijama, te da nije sadržavao upozorenje o mogućim dolazećim napadima u Sjedinjenim Državama. U to doba, kaže se u dokumentu, FBI je provodio oko sedamdeset terenskih istraga o Osami bin Ladenu. Kako je rečeno u memorandumu, od 1997, tajne operacije, strane vlade i medijska izvješća, ukazivali su da bin Laden želi izvesti napade u Sjedinjenim Državama.

Komisija koja istražuje napade na New York i Washington ispituje što je administracija predsjednika Busha željela učiniti da bi spriječila napade. Ovo se pitanje nametnulo kao važna tema u predizbornoj kampanji, pogotovo s obzirom da predsjednik temelji svoju kampanju uglavnom na svojim naporima na jačanju nacionalne sigurnosti i spriječavanju novih terorističkih napada. Predsjednik Bush je izjavio da bi bio spriječio napade na New York i Washington, da je to mogao.

XS
SM
MD
LG