Linkovi

Keiswetter: U Iraku treba 'isušiti močvaru, bez ubijanja krokodila' (11/4/04) - 2004-04-10


U Iraku, američke snage vode žestoke borbe protiv sunitskih i šiitskih paravojnih snaga diljem zemlje. O najnovijem razvoju događaja razgovaramo s Allenom Keiswetterom iz Instituta za Srednji istok. Razgovarao David Borgida.

U sukobima s koalicijskim snagama sada sudjeluju i sunitske i šiitske paravojne snage. Kako se čini, u Iraku jača neprijateljsko raspoloženje prema koaliciji. Upitali smo gospodin Keiswettera kako on ocjenjuje aktualnu situaciju.

Keiswetter: Ministar obrane Rumsfeld situaciju je opisao kao borbu za prevlast. Mislim da je to točno. Međutim, to je, rekao je, i određena prekretnica, kao i trenutak na putu prema demokraciji. I to je sigurno točno. Međutim, možda ima toga mnogo više. Vidjet ćemo koliko će dugo nasilje trajati i kako će ozbiljno biti. Prešli smo jednu važnu točku. Naime, nasilje se proširilo iz takozvanog sunitskog trokuta u šiitska područja. Mislim da trebamo – kako se kaže – ne ubijati krokodile, već isušiti močvaru.

A to znači, kaže gospodin Keiswetter, da treba postaviti prijelaznu vladu koja će biti u stanju vladati sve do održavanja prvih izbora. No, kako je moguće postaviti vladu, ukoliko je situacija u zemlji tako nestabilna?

Keiswetter: Naravno, to je veliko pitanje. Ukoliko bude postavljena vlada koja će imati podršku šiitskog čelništva, pogotovo ajatolaha Sistanija, kao i međunarodne zajednice i velikog broja Iračana, tada će takva vlada moći biti učinkovita. No, čak i kada suverenitet bude predan Iračanima, američka će vojska još uvijek biti izvor autoriteta za odluke nove vlade. Ta bi podjela mogla izazvati nove probleme.

Govoreći o roku za prijenos vlasti 30. lipnja, Allen Keiswetter ocijenio je da je, općenito govoreći, dobro postavljati rokove, jer mobiliziraju na akciju. Ipak dodao je da će, ukoliko do roka ne bude postavljena kompetentna iračka vlada, trebati dobro preispitati daljnje planove za budućnost Iraka.

XS
SM
MD
LG