Linkovi

Alamo (11/4/04) - 2004-04-10


Billy Bob Thornton igra glavnu ulogu u najnovijem prikazu povijesnog sukoba iz 19-tog stoljeća, jednog od ujedinjujućih trenutaka tada još mladih Sjedinjenih Država. Prilog o filmu “Alamo” pripremio Alan Silverman.

Prije skoro 170 godina šarolika skupina od oko dvije stotine dobrovoljaca odazvalo se pozivu da brani staru španjolsku vojnu tvrđavu - Alamo. 1836 godine Texas još uvijek nije bio dio Sjedinjenih Država, već odmetnuta pokrajina Meksika, naseljena šarolikom mješavinom “Tejanos”-a i “Texians”-a. Protiveći se njihovom zahtjevu za neovisnošću meksički general Santa Anna poznatog po svojoj vojnoj i političkoj beskrupuloznosti.

Ulogu Davy Croketta, legendarnog vođe Teksašana, glumi Billy Bob Thornton, koji ga prikazuje znatno drugačije od Jona Waynea koji ga je glumio u filmu iz 1960 godine. Režiser i koscenarist filma John Lee Hancock, koji je inače odrastao u Texasu, kaže da iako se povijesničari ne slažu oko toga što se tamo točno dogodilo, on je pokušao film temeljiti na zbilji a ne na legendi:

"U zadnjih 40 godina, od John Wayneovog filma, pojavilo se mnogo novih historijskih podataka, tako da imamo priliku ispričati ponešto drugačiju priču, u povijesno točnijem okruženju. Nadalje, najpozantiji likovi poput Travisa, Bowiea i Crocketta uvijek su bili prikazani na mitološki način, bez uvida u to tko su oni zaista bili, a to je upravo ono što je mene zanimalo."

Bill Bob Thorthnon kaže da će gledteljstvo Alama imati priliku činiti ono što najviše voli: navijati za slabijeg: "Volimo gledati kako ljudi pokušavaju postići skoro nemoguće, to je u ljudskoj prirodi. Mi u stvari ne znamo što se točno dogodilo u Alamu, imamo samo neku ideju o tome iz povijesnih knjiga i dnevnika. Moje je mišljenje da su svi učesnici tamo došli s nekim ciljem, većinom zemlju i priliku za novi početak, novi život, međutim u određenom trenutku shvatili su da im je sudbina zapečačena te da se moraju boriti."

Između ostalih, u filmu Alamo Denis Quaid glumi lik vođe Texiana Sama Houstona. Film ne završava s porazom kod Alama, već s bitkom kod San Jacinta šest tjedana kasnije, kada je Sam Houston uništio meksičku armiju generala Santa Ane i izborio neovisnost Texasa.

XS
SM
MD
LG