Linkovi

Atmosfera u Iraku (10/4/04) - 2004-04-10


Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama guši nasilje iračkih ekstremista, uglavnom sljedbenika šiitskog svećenika Moqtade al-Sadra. Za Sadrom je raspisala tjeralica u vezi s ubojstvom uglednog šiitskog svećenika Abdula Majida al-Khoeija u travnju 2003. Borbe se nastavljaju i u sunitskom gradu Falluji, gdje su četvorica američkih civila brutalno ubijena, a njihova tijela su oskvrnuta.

U izjavi koju je izdao veliki ajatolah Ali al-Sistani, vodeći svećenik iračkih šiita, pozvao je Iračane da se suzdrže od "provokativnih poteza, koji bi mogli izazvati dodatni kaos i krvoproliće." A Iračko upravno vijeće izdalo je izjavu u kojoj osuđuje nasilje i poziva Iračane da rade na uvođenju demokracije. Većina Iračana se, kako se čini, slaže s tim.

Prema nedavnoj anketi, 78 posto ispitanika izjavilo je da su napadi na koalicijske snage neprihvatljivi. Japan je član koalicije predvođene Sjedinjenim Državama. Kako je japanski premijer Junichiro Koizumi rekao novinarima, "Teroristi samo žele stvoriti zbrku."

"Ono što danas vidimo u Iraku je, " rekao je američki ministar obrane Donald Rumsfeld, "odmjeravanje snaga između onih koji podržavaju terorizam i povratak represiji, i onih koji su odlučni dobiti slobodu i samoupravu."

"Teroristima i ubojicama prijeti napredak koji irački narod ostvaruje prema samoupravi, jer znaju da im nema budućnosti u slobodnom Iraku. Znaju kao što je to u nedavnom pismu, koje smo presreli, napisao suradnik al-Qaide Abu Musab al-Zarqawi, da "demokracija dolazi", te da nakon toga više neće imati izgovora za svoje napade. Znaju da im se velika većina Iračana protivi i da bi, kada bi mogli birati, Iračani izabrali vladavinu zakona, a ne vladavinu ubojica," rekao je.

Gospodin Rumsfeld je rekao da će Sjedinjene Države "odlučno stajati uz irački narod".

"Oni koji možda strahuju da će naše snage otići nakon prijenosa suvereniteta ili prije nego što dovršimo naš posao, nemaju zašto strahovati. Sjedinjene Države će ostati na zacrtanom putu," kazao je ministar Rumsfeld.

Ima onih koji ne žele da Irak bude slobodan od straha i nasilja. Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama neće im dozvoliti da uspiju.

XS
SM
MD
LG