Linkovi

Rad u smjenama - ključ bračne sreće? (11/4/04) - 2004-04-10


Rad u smjenama možda i nije tako loš kao što mnogi vjeruju.

Jedna nova studija, koju su proveli psiholozi i sociolozi Sveučilišta Xavier, u Cincinnatiju, pokazala je da oženjeni uposlenici - uključujući i one s djecom - koji rade u smjenama uglavnom iskazuju mnogo veće zadovoljstvo i životom i poslom od svojih neoženjenih i neudatih suradnika.

Znanstvenike su takvi nalazi iznenadili, jer je općenito bilo prihvaćeno mišljenje da se rad u smjenama loše odražava na brak i obiteljski život. No, kako su pokazala ispitivanja više stotina uposlenika koji rade u takozvanoj drugoj i trećoj smjeni, neki se uspijevaju sjajno prilagoditi i u tome i uživati.

Većina ljudi - pa i onih koji su sretni sa svojim netipičnim radnim vremenom - želi raditi u razdoblju od 8 ujutro do 5 poslijepodne, ali, u današnje vrijeme, život se odvija doslovce 24 sata na dana. Upravo zato u Sjedinjenim Državama u smjenama radi oko 14 i pol milijuna stalno uposlenih djelatnika, prema podacima ministarstva rada.

Ranije, smjenski rad je bio ponajviše domena proizvodnog sektora; danas, međutim, više od polovice smjenskih uposlenika radi u uslužnim djelatnostima. To uključuje policajce, vatrogasce, sigurnosne službe, restorane, infomacijsku tehnologiju, telefonsku kataložnu prodaju, i slične djelatnosti, a da se o zdravstvu i komunikacijama ni ne govori.

XS
SM
MD
LG