Linkovi

Doktore, slušate li me? (11/4/04) - 2004-04-10


Studije pokazuju da, kada pacijenti počnu govoriti, liječnici su skloni prekinuti ih već nakon nekoliko sekundi. To potvrđuje i istraživanje stručnjaka za komunikacije Jonathana Amsbaryja, koji je proveo ispitivanje komunikacije između liječnika i pacijenata u Birminghamu.

Njegovo ispitivanje pokazuje da oko trećine ispitivanih pacijenata oklijeva dovesti u pitanje bilo koje mišljenje koje izrazi liječnik. 'Sami smo odgovorni za vlastito zdravlje - možemo promijeniti liječnika, možemo zatražiti dodatno mišljenje drugog liječnika, ali ta psihološka realnost za mnoge ljude uopće ne postoji,' komentira svoje nalaze dr. Amsbary.

Usporedbom komunikacije pacijenata i liječnika sa zdravstvenim stanjem ispitanih pacijenata, pokazuje se da pacijenti koji više raspravljaju sa svojim liječnikom i koji žele biti bolje informirani, dobivaju bolju terapiju i žive duže.

Savjet dr. Amsbaryja: 'Prije odlaska liječniku, zapišite si sve što ga želite pitati, tako da ništa ne zaboravite. Ne oklijevajte pitati iste stvari, ako vam nisu jasne i, najvažnije, ne dajte se prekidati dok sve ne bude upitano i odgovoreno.'

XS
SM
MD
LG