Linkovi

Kriza u Iraku očima svijeta (10/4/04) - 2004-04-09


Muslimanski svećenici u Iranu i Iraku oštro su osudili američku okupaciju Iraka, optužujući Washington za produbljivanje krize u regiji koja je već zahvaćena krizom. U govoru koji je održao u gradu Kufi, radikalni šiitski svećenik Moqtada al-Sadr nazvao je predsjednika Busha “neprijateljem” koji mora povući svoje postrojbe iz Iraka, ili će se u protivnom sučeliti s revolucijom.

Rusija je pozvala na okončanje borbi u Iraku, upozoravajući na humanitarnu katastrofu koja prijeti iračkim gradovima. U priopćenju ministarstva vanjskih poslova u Moskvi navodi se da je od životne važnosti spriječiti daljnju eskalaciju sukoba u Iraku. Rusko je ministarstvo također reklo da prema rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda okupacijske snage imaju obavezu strogo poštivati humanitarno pravo – posebno u spriječavanju prekomjerne sile.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw upozorio je da je situacija u Iraku “najozbiljnija” otkako su prije godinu dana stigle koalicijske snage. Napetost i pritisci koji su bili potiskivani do prije godinu dana sada su se, “u određenoj mjeri”, usmjerili protiv američkih i koalicijskih snaga – rekao je gospodin Straw.

XS
SM
MD
LG