Linkovi

Vjerska literatura sve popularnija; prodaja veća za 50% (9/4/04) - 2004-04-09


Christian Science Monitor, dnevnik koji izlazi u Bostonu, piše o sve većoj popularnosti knjiga vjerskog sadržaja. Američka udruga nakladnika objavila je da je prodaja knjiga s religioznom tematikom prošle godine porasla za 50 posto.

Uspjeh je utoliko veći zbog toga što su nakladnici prošle godine – općenito gledano – postigli prilično skromne rezultate. Knjige se naime u 2003. nisu dobro prodavale.

Međutim, izvrstan rezultat štiva s vjerskom tematikom odmah je doveden u pitanje – naime, prvo treba definirati vjersku literaturu! Je li to samo publicistika znanstvene prirode, spadaju li tu i popularnija djela, a ima li uopće u ovoj katogoriji mjesta za - u Americi vrlo popularnu – self-help literaturu, koja se prodaje i u samoposluživanjima?

Bez obzira na tu dilemu, vjera je zastupljenija u američkim medijima više nego prije recimo deset godina, a o njoj se piše i s većim uvažavanjem nego prije – tvrde sociolozi.

******

Također u Christian Science Monitoru – članak o bebama i televiziji! Najnovije istraživanje pokazuje da nije dobro da djeca mlađa od dvije godine gledaju puno televizijski program jer to utječe na njihovu hiperaktivnost u kasnijim godinama kao i na nesposobnost koncentracije.

Ovi nalazi su u Americi aktualni zbog toga što je jedno istraživanje pokazalo da četvrtina američkih beba – mlađih od dvije godine – u svojoj sobi već ima vlastiti televizijski prijemnik, a 60 ih posto tokom dana na neki način koristi kompjuter te gleda ili video ili DVD.

“Opasno je što i danas mnogi američki roditelji televizor smatraju jeftinom verzijom baby-sittera” – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG