Linkovi

Nove optužnice protiv ratnih čelnika BiH?(8/4/04) - 2004-04-08


Spekulacije o novim optužnicama protiv lidera BiH nisu potvrđene otpečaćenim dokumentima, a suci su, slijedeći rezoluciju VS UN-a, liderski status proglasili kriterijem za optužnicu.

Dok se s optužnica ne skine pečat haaški Tribunal za ratne zločine odbija komentirati spekulacije u medijima. Ovoga su puta u igri imena bošnjačkih čelnika odgovornih za kampanju nasilja nad ne-Bošnjacma (kako se kaže u Haagu) – Rasima Delića, ratnog zapovjednika Armije BiH, člana ratnog predsjedništva BiH Ejupa Ganića, zapovjednika III korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina, kako su objavili BiH mediji.

Delić, sada umirovljeni general, je pisanje komentirao sa "od toga nema ništa". Optužnice se povezuju s dolaskom glavne tužiteljice koja je, navodno, osobno uručila dokumente vlastima BiH. Uz Haag je vezana interesantna vijest da su suci odlučili izmijeniti dio pravila kaznenog suda pozivajući se na nedavnu rezoluciju 1534 Vijeća sigurnosti UN-a kojom se Tribunal za ratne zločine poziva da pri potvrđivanju svih novih optužnica uzme u obzir da okrivljuju najviše lidere.

Stoga su suci na plenarnoj sjednici izmijenili pravilo 28 A Tribunalovih Pravila postupka. Sada su suci koji potvrđuju optužnicu obavezni procijeniti je li riječ o najvišim funkcionerima, visokopozicioniranim u lancu odlučivanja. Liderski status je tako i službeno postao standardom – o čemu, uostalom, govore i sve zadnje optužnice.

XS
SM
MD
LG