Linkovi

Lugar: Zalažem se za novi, multilateralni pristup Iraku (8/4/04) - 2004-04-08


O najnovijem valu nasilja u Iraku razgovaramo sa senatorom Richardom Lugarom, predsjedateljem senatskog Odbora za međunarodne odnose. Upitali smo ga – brine li ga mogućnost da bi situacija pred zakazani prijenos vlasti 30. lipnja mogla eskalirati.

"Kako znamo da do 30. lipnja neće izbiti građanski rat? Na kraju krajeva, koalicija nije razoružala sve paravojne snage raznih vjerskih skupina u pojedinim dijelovima zemlje. Te su snage još uvijek naoružane, i kako se čini, spremne na borbu. Čak se bore i protiv Amerikanaca, Salvadoraca i Španjolaca" - rekao je senator Lugar.

Senator Lugar je zato, kako kaže, zakazao rasprave na kojima će njegov Odbor preispitati situaciju u Iraku. Prema njegovim riječima, na terenu treba imati više vojnika, jer je sadašnji kaos neprihvatljiv. Senator Lugar također je pozdravio prijedlog svojeg demokratskog kolege iz Odbora, senatora Josepha Bidena da treba sazvati summit europskih čelnika kako bi se razradio novi, multilateralni pristup rješavanju problema u Iraku.

"On vjeruje, baš kao i ja, da i NATO savez treba preuzeti određenu ulogu u Iraku. To se može ubrzati sazivanjem summita, za što su predsjednik i ministri obrane i vanjskih poslova pokazali velik interes. Jasno je da nas zanima i ponovno uključivanje Ujedinjenih naroda u misiju u Iraku, kako bi pomogli Iračanima da sastave plan upravljanja, koji bi bio prihvaćen međunarodno."

Senator Lugar dodaje da želi saslušati stavove niza ljudi, kako bi mogao ocijeniti hoće li Irak biti spreman za prijenos vlasti 30. lipnja. "Želim samo istaknuti da je naš odbor slušao svjedočenja o Iraku i prije vojne intervencije. U to doba, zatražili smo od Pentagona da nas izvijesti o planu za poslijeratno razdoblje. Čak i na sam dan kada smo trebali biti izviješteni o planu, general Jay Garner, prvi upravitelj Iraka, držao je briefing za novinare u Pentagonu, ali nije o ničemu obavijestio nas."

Senator Lugar dodaje da se taj plan, kada je konačno upućen Odboru, pokazao vrlo ograničen i da je odražavao temeljno nepoznavanje Iraka. Danas, zaključio je senator, Irak poznajemo bolje, ali vlada još uvijek treba nekoga tko će detaljno planirati poteze u poslijeratnom razdoblju.

XS
SM
MD
LG