Linkovi

Pentagon najavljuje pojačanja međunarodnoj koaliciji u Iraku (8/4/04) - 2004-04-08


Pentagon je najavio da će pojačati vojni kontingent u Iraku – u svjetlu najnovijeg rasplamsavanja borbi širom te zemlje. Kako piše dnevnik "International Herald Tribune", pojačanja će brojati više tisuća vojnika – možda čak i 25 tisuća – što je jačina jedne divizije američke vojske.

Ovaj dnevnik navodi riječi ministra obrane Donalda Rumsfelda koji je rekao da će pojačanja stići u sklopu rotacije “starih” i “svježih” postrojbi, ali da će jedan divizija – čiji je odlazak kući bio najavljen za uskoro – ipak morati ostati u Iraku.

Dnevnik "Christian Science Monitor" piše o tome kako se američka vojska u Iraku sve manje može pouzdati u iračke sigurnosne snage – čije je inače uvježbavanje i aktivnost na terenu jedan od glavnih ciljeva međunarodne koalicije.

Međutim, navodi se u članku, iračke sigurnosne snage posljednjih se dana odbijaju suprotstaviti takozvanoj Mahdijevoj vojsci – koja okuplja pristaše ekstremnog šiitskog svećenika Moktade al-Sadra. “Mi ovdje moramo ostati živjeti, i ne pada nam na pamet da se s njima sukobljavamo. S njima će se morati obračunati Amerikanci” – izjavio je američkim novinarima jedan irački policijski detektiv.

XS
SM
MD
LG