Linkovi

Konačno izmjerena veličina tajanstvenog svemirskog objekta (9/4/04) - 2004-04-08


Premda znanstvenici uživaju u uzbuđenju posve novog otkrića, strpljivi rad na dugogodišnjim neriješenim problemima također donosi svoje nagrade. Primjerice, takvu su satisfakciju doživjeli znanstvenici koji se desetljećima bave misterioznim svemirskim objektom u središtu naše galaksije, koje stvara radio valove. Trideset godina, taj je svemirski objekt krio svoje lice u svemirskoj prašini, na udaljenosti od 25 tisuća svjetlosnih godina od Zemlje.

Prošli tjedan, međutim, Nacionalni radio-astronomski opservatorij u Socorru, u New Mexicu, objavio je da je jedna međunarodna ekipa znanstvenika konačno uspjela izmjeriti veličinu tog svemirskog objekta. On je ogroman i sadrži masu jednaku zbroju od četiri milijuna planeta poput našeg sunca, zgušnjenu u volumen koji bi se mogao smjestiti unutar orbite Zemlje oko Sunca.

Znanstvenici vjeruju da se u središtu tog objekta nalazi crna rupa čija veličina odgovara otprilike orbiti Merkura oko Sunca.

S obzirom da se čitav prizor i dalje krije iza oblaka svemirske prašine, znanstvenici su razvili metodu izračunavanja veličine tog svemirskog objekta iz stope smanjenja emitiranih radio valova do koje dolazi skraćenjem valnih dužina emitirane svjetlosti.

XS
SM
MD
LG