Linkovi

7 nacionalnih parkova u smogu (9/4/04) - 2004-04-08


Amerikanci koji si priželjkuju bijeg iz grada u netaknutu prirodu i svjež zrak nacionalnih parkova možda će malo promisliti o takvoj želji. U sedam američkih nacionalnih parkova, naime, izmjerene su štetne koncentracije smoga. Među zahvaćenim parkovima su i neki od najpoznatijih i najposjećenijih, poput Yosemite u Kaliforniji, ili Shenandoah u Virginiji. Prema dužnosnicima Uprave nacionalnih prakova, najnovija mjerenja kvalitete zraka u nacionalnim parkovima pokazuju da je u nekima zagađenje praktički jednako onom u gradovima. Smog izaziva iritaciju pluća, a povezan je i s astmom, bronhitisom, te upalama pluća.

Smog, odnosno ozon, stvara se pri kontaktu zagađivača iz ispušnih cijevi automobila, te dimnjaka tvornica i elektrana, sa sunčevom svjetlošću. U nacionalne parkove smog dolazi, nošen vjetrom, iz nekih drugih krajeva. Recimo, u nacionalnom parku Great Smoky Mountains, koji se nalazi u saveznim državama Tennessee i North Carolina, praktički 50 posto smoga dolazi iz grada Knoxvillea, u Tennesseeju.

Slijedeći tjedan, američko ministarstvo zaštite okoliša objavit će popis svih okruga i općina u kojima je zabilježena nezdrava koncentracija smoga. Popis će obuhvatiti i nacionalne parkove. Imenovane općine i okruzi morat će, prema zakonu, poduzeti mjere za poboljšanje kakvoće zraka. Te bi mjere mogle uključivati i postavljanje strožih propisa o ispuštanju zagađivanja na lokalnu industriju, ali i stimuliranje javnog prijevoza umjesto osobnih automobila.

XS
SM
MD
LG