Linkovi

Nastavljaju se žestoke borbe u Iraku (8/4/04) - 2004-04-08


U Iraku, koalicijske snage već peti dan vode žestoke borbe protiv sunitskih pobunjenika, jednako kao i skupina šiita u različitim dijelovima zemlje. Najteže se borbe vode u Falluji, gdje lokalne bolnice izvješćuju o desecima ubijenih i ranjenih Iračana. Podaci o poginulima nisu potvrđeni iz neovisnih izvora.

U svetom gradu Karbali, u južnom Iraku, poljske i bugarske postrojbe bore se protiv takozvane Mehdijeve vojske, šiitskih paravojnih postrojbi odanih imamu Moqtadi al-Sadru. Stanje u tom gradu komplicira se i zbog prisutnosti desetaka tisuća šiitskih hodočasnika, koji se okupljaju na proslavu jednog od svojih vjerskih praznika.

Prema riječima američkog generala Ricarda Sancheza, šiitske paravojne postrojbe drže u najmanju ruku pod djelomičnom kontrolom gradove Kut i Najaf, a koalicijske snage pokušavaju ponovno zauzeti te gradove. Sinoć je najutjecajniji šiitski čelnik, veliki ajatolah Ali al-Sistani pozvao na mir, na svim stranama. U svom priopćenju, ajatolah je također osudio način na koji su se koalicijske snage, na čelu sa Sjedinjenim Državama, ponijele s eskalacijom nasilja.

XS
SM
MD
LG