Linkovi

Kip slobode u središtu kontroverze (8/4/04) - 2004-04-07


Najslavniji američki simbol slobode, Kip slobode u New Yorku, središte je kontroverze oko financiranja i pristupa toj znamenitosti.

Kipa slobode nalazi se na otočiću na ulazu u newyoršku luku. Njezin simbolizam, kojim je doseljenicima bila slana podrška nade, te njezina lokacija bila je glavnim razlogom zatvaranja Kipa slobode za javnost, odmah nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države u rujnu 2001. godine. Stotinu dana kasnije, otočić je ponovno otvoren za javnost, no, pristup opservatoriju i samom kipu i dalje su ostali zatvoreni.

Zaklada koja skrbi o Kipu slobode priopćila je da treba dodatna sredstva za popravke i financiranje dodatnih mjera sigurnosti. Prošlog tjedna ta je zaklada pompozno objavila da je prikupila sedam milijuna dolara za ponovno otvaranje Kipa slobode u srpnju, ali turisti će imati pristup samo donjem dijelu spomenika. Javnost, kao i mnogi političari i članovi Kongresa dovode u pitanje takvu odluku.

Demokratski senator iz New Yorka, Charles Schumer,kaže: "Nema nimalo smisla omogućiti ljudima da hodaju podnožjem Kipa slobode, a da se ne mogu popeti na vrh."

Njujorški milijarder i gradonačelnik, Michael Bloomberg, donirao je stotinu tisuća dolara u svrhu ponovnog otvaranje Kipa slobode. On smatra da kip nije trebalo ni zatvoriti: "Ne vjerujem da su trebali zatvoriti Kip slobode – točka. To je simbol Amerike. Dajmo, učinimo nešto odlučno...Ako trebamo dodatne ljude za sigurnost osigurajmo ih, ali dajte da otvorimo Kip slobode."

Američko ministarstvo koje skrbi o nacionalnim parkovima također istražuje zašto se toliko kasni s otvaranjem Kipa slobode te zašto se kip ne otvara u potpunosti.

XS
SM
MD
LG