Linkovi

WP: U Bagdadu suniti i šiiti ujedinjeni u ustanku (7/4/04) - 2004-04-07


U američkim medijima jutros dominiraju teme vezane uz najnoviji val nasilja u Iraku. "Žestoke borbe proširile su se na šest iračkih gradova," javlja "New York Times", dok "USA Today" piše da se "krvoproliće širi". "Washington Post" na naslovnici piše da su se "muslimanski suparnici ujedinili u ustanku u Bagdadu". Prema pisanju "Posta", na ulicama Bagdada ima znakova da otpor prema američkoj okupaciji prerasta iz lokalnih operacija u širu pobunu paravojnih snaga, koje se bore u ime islama. Kao primjer se navodi sunitska četvrt Adhamiya u Bagdadu, čiji su stanovnici isti dan odgovorili na poziv na naoružani ustanak koji je uputio šiitski svećenik Moqtada al-Sadra. "Surađujemo s našom braćom šiitima," kažu stanovnici Adhamiye i poručuju da Amerikanci nisu vidjeli još ništa – piše "Washington Post".

"Los Angeles Times" javlja da Washington, unatoč nasilju, ostaje pri prvotnom planu o prijenosu vlasti 30. lipnja. Međutim, kada se to dogodi, piše "Times", nova i još uvijek nedefinirana iračka vlada imat će vrlo uske ovlasti. Moglo bi se dogoditi da taj ograničeni suverenitet ne zadovolji niti Iračane, niti Amerikance. Sjedinjene Države zadržat će kontrolu nad iračkom vojskom i civilnom obranom, a milijarde dolara pomoći za obnovu dat će Amerikancima dodatni utjecaj u vlasti. Prijelaznu koalicijsku upravu zamijenit će veliko novo američko veleposlanstvo, a Bagdad će dobiti najveći ured CIA-e u svijetu. S druge strane, Iračani će donositi vlastite odluke, na primjer u vanjskoj politici. To znači da bi mogli donijeti i odluke koje se Amerikancima neće dopasti, na primjer, o zatopljavanju odnosa s Iranom - piše losanđeleski dnevnik.

I za kraj - jedna nevezana tema iz najtiražnijeg američkog dnevnika "USA Today". Amerikanci odnedavno mogu kupiti posebna "kućna sredstva" za biranje spola svojeg budućeg djeteta. Primjerice, na Internetu se nudi za 199 dolara GenSelect sistem, koji uključuje termometar za prognoziranje ovulacije, razna sredstva za ispiranje i posebne minerale za rađanje muške, odnosno, ženske djece. Iako proizvođači tvrde da je njihov sistem efikasan u 96 posto slučajeva, liječnici su uglavnom skeptični. To, međutim, nije ublažilo entuzijazam budućih roditelja. GenSelect sistem se počeo prodavati prije tri godine – do danas prodaja mu se utrostručila i proširila na cijeli svijet.

XS
SM
MD
LG