Linkovi

Među Amerikancima sve više - metroseksualaca (7/4/04) - 2004-04-07


U modernoj Americi – slažu se upućeni – danas nije lako, ali nije ni teško biti muškarac. Više nego ikada prije, muškarci mogu izabrati kako će iskazivati svoju muževnost. Umjesto tipičnog mačo stava, nudi im se cijeli niz drugih mogućnosti. Mogu biti homo- ili heteroseksualni, mišićavi, ali osjećajni, šminkeri, ali s kapom vozača kamiona na glavi.

A jedan od najpopularnijih izbora ovih dana je – biti metroseksualac. Ovaj pojam nema nikakve veze sa spolnom orijentacijom. Umjesto toga, opisuje urbanog muškarca, koji veliku pažnju posvećuje izgledu i odjeći, pa bez najmanje ustručavanja u robnoj kući poseže za maskama za lice i lakom za kosu. Pojam "metroseksualca" skovao je 1994. britanski pisac Mark Simspon, no tek je prošle godine ušao u široku uporabu.

Sociolozi kažu da novi trend ima i dobru i lošu stranu – iako definira novu muževnost kroz potrošačku kulturu, također je definira na ideji da među muškarcima homofobija brzo slabi. Ipak, unatoč tome što se o metroseksualcima neprestano piše u novinama, te što svaki dan niču nove linije proizvoda namijenjene upravo njima, ankete pokazuju da ovi moderni "dendiji" zapravo nisu tako popularni kao što bi se to iz medija dalo zaključiti. U jednoj nedavnoj anketi – 66 posto ispitanika izjavilo je da se ne žele definirati kao metroseksualci, a 44 posto ispitanica kaže da muškarci s interesom za dizajn, odjeću i shopping – ipak nisu njihov tip.

Uglavnom, mnogi se slažu da je u poimanju muževnosti, ili, ako hoćete, muškosti, došlo do prilično velike zbrke. Neki za sve okrivljuju agresivni ženski pokret, a drugi pak upozoravaju da se i muževnost, baš kao i sve drugo, može definirati na mnogo načina. (ZN)

XS
SM
MD
LG