Linkovi

Američki stožer u Najafu štitila privatna kompanija Blackwaterr Security (6/4/04) - 2004-04-06


Washingto Posto na naslovnici donosi tekst o tome kako je glavni američki stožer u iračkom gradu Najafu tijekom napada stotina pripadnika iračkih paravojnih snaga u nedjelju štitilo osam komandosa iz jedne privatne tvrtke za pružanje usluga sigurnosti, a ne oružane snage Sjedinjenih Država. Prije negoli je stiglo pojačanje vojske, tvrtka Blackwater Security Consulting poslala je svoj vlastiti helikopter usred žestokih borbi kako bi obavila opskrbu svojih komandosa sa streljivom i prebacila jednog ranjenog američkog marinca. Riječ je o istoj tvrtci za koju je radilo i četvero civila ubijenih u Falluji prošli tjedan, među kojima se nalazio i Jerko Zovko, Amerikanac hrvatskog podrijetla.

New York Times jutros piše o tome kako će neovisno Povjerenstvo koje istražuje uzroke terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine postaviti neka neugodna pitanja dužnosnicima Saveznog istražnog ureda FBI-a i Ministarstva pravosuđa. Sljedeći tjedan pred Povjerenstvom će svjedočiti ministar pravosuđa John Aschroft i bivši direktor FBI-ja Louis Freeh. Članovi povjerenstva vjeruju da će ova dva svjedočenja pridonijeti u velikoj mjeri preporukama koje će biti učinjene prije ljeta, a u kojima će – kako se smatra – biti predložena kompletna rekonstrukcija domaćih programa za borbu protiv terorizma, tako što će najvjerojatnije biti predloženo da se osnuje posebna domaća agencija za kontrašpijunažu koja neće biti povezana s FBI-jem.

Losn Angeles Times piše o opasnostima po zdravlje koje prijete kineskim radnicima koji rade na uništavanju laptop kompjutera, mobitela i drugih elektronskih uređaja koji koriste adaptere i baterije. S izranjavanim rukama, kineski seljaci koji najčešće rade na takvim poslovima prolaze kroz krhotine u potrazi za broncom, bakrom i bilo čime što ima tržišnu vrijednost. Veliko groblje informatičkog doba ispunjeno kablovima, tastaturama, ekranima i kompjuterskim procesorima nagomilano je miljama u dijelu kineske provincije Guangdong, gdje na poslovima recikliranja radi već preko 100 tisuća ljudi.

XS
SM
MD
LG