Linkovi

WTO: Snažna stopa rasta trgovine u ovoj godini (6/4/04) - 2004-04-05


Globalna trgovina trebala bi porasti ove godine za snažnih 7,5 posto, priopćila je Svjetska trgovinska organizacija. Prošle godine stopa trgovinskog rasta u svijetu iznosila je 4,5 posto što je bilo više od očekivanja. “Poboljšane ekonomske prilike u Sjedinjenim Državama i u Aziji doprinjele su rastu svjetske trgovine”, kažu u sjedištu Svjetske trgovinske organizacije u Ženevi.

U međuvremenu, dolar je dobio na vrijednosti nakon prošlotjednih vijesti o iznenađujuće snažnom američkom tržištu radne snage. Podsjetimo, američka ekonomija generirala je 308 tisuća novih radnih mjesta u ožujku. Dolar je danas narastao u odnosu na glavne svjetske valute uključujući euro, švicarski franak i japanski jen.

Europska komisija i američki proizvođač duhanskih proizvoda Philip Morris pregovaraju o nagodbi kojom bi se okončao prijepor oko krijumčarnja cigareta u zemljama Unije. Procjenjuje se da zbog krijumčarenje cigareta Europska unija gubi godišnje stotine milijuna eura. Prema izvorima bliskim pregovorima, Philip Morris platit će Uniji milijardu dolara tijekom 12 godina kako bi se nadoknadile nenaplaćene carine i druge pristojbe.

XS
SM
MD
LG