Linkovi

Američki marinci opkolili Fallujah (5/4/04) - 2004-04-05


Američke oružane snage u Iraku blokirale su sve cestovne prilaze gradu Fallujahi u sklopu velike ofenzive u tom području. Fallujah je, podsjetimo, poprište brojnih pobunjeničkih napada, a prošlog tjedna u tom su gradu četvorica američkih civila ubijena, a njihova tijela su zapaljena i raskomadana. Zapadni novinari izvješćuju o eksplozijama i pucnjavi u središtu grada.

Američke prijelazne vlasti u Iraku objavile su postojanje uhidbenog naloga za radikalnog šiitskog svećenika Moqtada al-Sadra. U nalogu, koji je izdan prije nekoliko mjeseci, navodi se da su spomenuti svećenik i njegovih najmanje 30 suradika sudjelovali u ubojstvu rivalskog svećenika u Najafu. Kako se javlja, Moqtada al Sadr se zabarakadirao u središnjoj šiitskoj džamiji u gradu Kufa, a štite ga njegove naoružane pristaše.

Predsjednik Bush je izjavio da 30. lipnja ostaje čvrst datum za transfer vlasti u Iraku unatoč povećanju nasilja u toj zemlji. Tijekom boravka u saveznoj državi Sjeverna Karolina predsjednik je rekao da je administracija u procesu odlučivanja kako bi transfer vlasti Iračanima trebao izgledati i kome će točno vlast biti predana. Jučer je republikanski senator, Richard Lugar, predsjednik senatskog Odbora za vanjsku politiku, doveo u pitanje 30. lipnja kao rok za predaju vlasti dodavši da zaraćene frakcije u Iraku još nisu razoružane.

XS
SM
MD
LG