Linkovi

Šestorica bivših dužnosnika bosanskih Hrvata danas odlaze u Den Haag (5/4/04) - 2004-04-05


Haaškom tribunalu danas će se predati šestorica bosansko-hercegovačkih Hrvata optuženih za ratne zločine protiv čovječnosti počinjenih za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Milivoj Petković, Slobodan Praljak, Valentin Čorić i Berislav Pušić jutros će redovnom linijom Croatia Airlinesa otputovati iz Zagreba u Amsterdam. Službenik zagrebačkog Interpola pratit će ih do amsterdamskog aerodroma, gdje će ih preuzeti i u pritvor haaškog suda u Scheveningenu prepratiti nizozemska policija. Sredinom tjedna očekuje se njihovo prvo pojavljivanje pred sudom, kako bi se izjasnili o krivnji po točkama optužnice.

Sva šestorica bivših političkih i vojnih vođa bosanskih Hrvata kazali su da u Den Haag odlaze dobrovoljno, kako bi dokazali svoju nevinost. Optužnice protiv Valentina Čorića i Berislava Pušića još nisu otpečaćene. Bivši zapovjednici vojske bosanskih Hrvata Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši premijer te ministar obrane samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosne Jadranko Prlić i Bruno Stojić optuženi su za ubojstva, deportacije, progon, mučenje i lišavanje slobode bosanskih muslimana. Optuženi su za udruživanje u zločinački pothvat s ciljem pripajanja Hercegovine Hrvatskoj po zamisli bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Bivši hrvatski politički i vojni vrh u optužnicama se proziva za sudjelovanje u međunarodnom vojnom sukobu i djelomičnu okupaciju Bosne i Hercegovine. Premijer Ivo Sanader kazao je da su njegovoj vladi neprihvatljive političke kvalifikacije iz optužnica, koje će Hrvatska, kako je rekao, pokušati pobiti aktivnim uključivanjem u proces.

XS
SM
MD
LG