Linkovi

Napredak u Iraku (5/4/04) - 2004-04-05


Protekla godina, otkako je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama oslobodila irački narod od Saddama Husseina, donijela je napredak na mnogim poljima. Polako, ali sigurno grade se temelji demokracije.

Nasilni napadi u Iraku se nastavljaju, no, kako je rekao jedan Iračanin o teroristima i njihovim saveznicima, “Oni pljuju u vjetar.” Taj komentar pojavio se na jednom web sajtu na Internetu. To je, rekao je zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz, tek jedan od mnogih sajtova “na kojima Iračani koriste prednosti moderne tehnologije da bi bili glas svoje novostečene slobode.”

Na jednom drugom web sajtu nalazi se fotografija Iračanki koje prosvjeduju protiv Rezolucije 137, koju je usvojilo Iračko upravno vijeće, a u kojoj se prijeti pravima žena. “Nismo čekale sve ove godine lišene osnovnih prava, samo da bi nam sada ta prava bila uskraćena,” rekla je jedna od njih.

Predsjednik George Walker Bush kazao je da je za irački narod uklanjanje Saddama Husseina bio “početak njegovog oslobađanja”.

"Oslobođenje Iraka bilo je dobro za irački narod, za Ameriku i za cijeli svijet. Pad iračkog diktatora uklonio je izvor nasilja, agresije i nestabilnosti na Srednjem istoku," kazao je predsjednik Bush.

Danas je Irak na putu prema suverenitetu, koji će mu biti vraćen 30. lipnja. Nedavno je usvojen prijelazni ustav, koji Iračanima jamči osnovna prava. Među njima su i sloboda vjere i izražavanja, pravo na mirno okupljanje i pravo na jednaki tretman pred zakonom.

Iračani imaju pristup neovisnim izvorima vijesti, uključujući dnevne listove, radio postaje i televizijske mreže. U Iraku danas ima preko stotinu dnevnih listova i sedamdeset radio postaja. Iračko pravosuđe počelo je funkcionirati. Proizvodnja električne energija nadišla je predratnu razinu. Irački proračun za zdravstvo za 2004. iznosi 950 milijuna dolara. Stari režim potrošio je 2002. na zdravstvo tek 16 milijuna dolara. Iračka infrastruktura se obnavlja, a iračka naftna industrija danas proizvodi dva milijuna i 500 tisuća barela nafte dnevno.

“Što god bude trebalo,” kazao je predsjednik Bush, “borit ćemo se i raditi da bismo osigurali uspjeh slobode u Iraku.”

XS
SM
MD
LG