Linkovi

U zagrobni svijet, s crnim vinom (5/4/04) - 2004-04-04


S malo mirisanja i okretanjem čaše u ruci, današnji poznavaoci vina mogu razlučiti nježne cvjetne tonove, recimo, Nuits-St.-Georgesa od čokoladne arome Charmes-Chambertina. No, kako identificirati vino kada je ono staro par tisuća godina i svedeno samo na nekoliko osušenih mrljica u glinenom ćupu?

To je bio problem s kojim su se sučelili znanstvenici Sveučilišta Barcelone. Kao što je opisano u najnovijem broju časopisa "Analytical Chemistry", oni su riješili problem stvaranjem nove metode za identificiranje vinske kiseline, jednog od markera vina, iz majušnih količina sasušenog napitka u egipatskim glinenim ćupovima. Štoviše, razvili su i metodu za ustanovljavanje boje tog vina.

Znanstvenici su koristili analitičku metodu tekuće kromatografije s masenom spektrometrijom u takozvanom 'tandem' modu za analizu uzoraka iz ćupova s pet arheoloških lokacija, uključujući i grobnicu faraona Tutankamona, koji je umro 1327. godine p.n.e. Kromatografijom se analizirani materijali razdijele na elemente i spojeve koje sadrže, a spektrometrijom se odredi masa pojedinih sastojaka.

Eksperimenti su otkrili tragove vinske kiseline u četiri ćupa, dok se peti očito nije koristio za pohranu vina. Daljnje testiranje uzoraka iz Tutankamonove grobnice ukazalo je na postojanje spoja malvidina, koji se u velikoj koncentraciji nalazi u soku crvenog i crnog grožđa. Dakle, zaključili su znanstvenici, Tutankamon je bio sahranjen s crnim vinom. Doduše, još uvijek nema načina da se ustanovi je li mirisno-aromatski buke bio cvjetni ili čokoladni.

XS
SM
MD
LG