Linkovi

Washington pokušava oživjeti mirovni proces na Srednjem istoku (5/4/04) - 2004-04-04


Predsjednik Bush će, kako se vjeruje, ovaj mjesec pokušati oživjeti mirovni proces na Srednjem istoku. U Washington naime, trebaju stići izraelski premijer Ariel Sharon, egipatski predsjednik Hosni Mubarak i jordanski kralj Hussein. Vjeruje se da će se na tim sastancima razgovarati o izraelskom prijedlogu o jednostranom povlačenju izraelskih vojnika i naseljenika iz pojasa Gaze.

Izraelski premijer Sharon predložio je povlačenje izraelskih snaga i, kasnije, 7.500 židovskih naseljenika iz pojasa Gaze i manjih dijelova Zapadne obale. Bivši američki izaslanik za Srednji istok Dennis Ross, koji se nedavno vratio iz posjeta toj regiji, kaže da bi takvo povlačenje imalo povijesnu važnost za obje strane. "Vidimo da će Izrael učiniti nešto što i sami Palestinci smatraju povijesnim. Svi Palestinci s kojima sam razgovarao slažu da je se radi o jedinstvenom potezu, te da će nakon toga, oni sami trebati odlučiti hoće li iskoristiti tu priliku za pomak naprijed".

Dennis Makovsky, bivši diplomatski dopisnik dnevnika "Jerusalem Post" i "Ha'aretz", danas je direktor Projekta za srednjoistočni mirovni proces pri washigtonskom Institutu za politiku prema Bliskom Istoku. Kako kaže, javnost u Izraelu uvjerena je da je ova godina pogodna za takvu akciju. Izraelski čelnici, dodaje, žele djelvoati brzo jer nisu sigurni hoće li na američkim predsjedničkim izborima pobijediti predsjednik Bush ili demokratski kandidat John Kerry."Ukoliko Izrael ne pokrene ovaj proces ove godine, mogao bi ostati zatečen sljedeće, jer ne zna kako bi se moguća Kerryjeva administracija mogla postaviti, niti kako bi se mogao postaviti predsjednik Bush u eventualnom drugom mandatu".

Gospodin Makovsky dodaje da je Egipat, čiji čelnik dolazi u Sjedinjene Države tijekom mjeseca, zabrinut zbog sve većeg utjecaja Hamasa u pojasu Gaze, te zbog srdžbe koji je među Palestincima izazvala eliminacija Hamasovog vođe Šeika Ahmeda Yassina. Prema riječima gospodina Makovskog, Kairo pažljivo prati prijedlog premijera Sharona o izraelskom povlačenju iz pojasa Gaze, koji dijeli južnu granicu s Izraelom. "Egipatski dužnosnici govorili su mi tijekom posjeta Kairu da neće tolerirati državu "Muslimanskog bratstva" na svojoj istočnoj granici. Mislim da Egipćani nikako ne žele da Hamas preseli svoje aktivnosti i na njihovo tlo. Zato žele pomoći u izraelskoj incijativi".

Izraelski dužnosnici, kako je javljeno, traže američka jamstva u zamjenu za povlačenje iz Gaze, uključujući i jamstvo da će nekoliko velikih blokova naselja na Zapadnoj obali ostati u Izraelu kada se povuku granice buduće palestinske države. Palestinci su oprezno pozdravili izraelski plan. Postoji zabrinutost da bi jednostrano povlačenje moglo isključiti osnivanje palestinske države s Jeruzalemom kao glavnim gradom. Premijer Sharon je pružio uvjeravanja da će, ukoliko naselja budu uklonjena, i dalje podržavati novi mirovni plan koji su predložili Sjedinjene Države, Rusija, Europska unija i Ujedinjeni narodi. Taj je plan već mjesecima u zastoju, za što obje strane međusobno optužuju jedna drugu.

XS
SM
MD
LG