Linkovi

Globalna suradnja protiv terora (4/4/04) - 2004-04-04


Od napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001, u globalnom ratu protiv terorizma ostvarena je nezapamćena razina suradnje. Kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe objašnjava zašto. “Terorizam je,” rekao je, “najveći neprijatelj demokracije.”

"Terorizam je nova verzija diktature. Sigurnost je demokratska vrijednost. Danas je nemoguće promicati demokraciju bez jamčenja sigurnosti narodu," rekao je kolumbijski predsjednik.

Borbi protiv al-Qaide Osame bin Ladena i drugih terorističkih mreža pridružilo se oko devedeset zemalja. Svaki dan ostvaruje se novi napredak. 30. ožujka, filipinska vlada je spriječila plan o napadima u glavnom gradu Filipina Manili. Tom su prilikom uhićena četiri pripadnika terorističkih organizacija Abu Sayyaf i Jemaah Islamiah, koje su povezane s al-Qaidom, te je pronađena velika zaliha skrievnog eksploziva. Istoga dana u Londonu, policija je uhitila osam osumnjičenih terorista i zaplijenila pola tone gnojiva od amonijevog nitrata, koje se moglo upotrijebiti za sastavljanje velike bombe.

U protekle dvije i pol godine, razbijene su terorističke ćelije u Hamburgu, Milanu, Singapuru, Madridu, Parizu i mnogim drugim gradovima. Zamrznute su stotine milijuna dolara terorističke imovine. Zatvorene su brojne organizacije koje su služile kao paravan za terorističke aktivnosti. Tisuće suradnika al-Qaide pritvorene su u više od stotinu zemalja, uključujući Pakistan, Irak i Filipine.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici, rekao je predsjednik George Walker Bush, prolaze kroz teško odmjeravanje odlučnosti s odlučnim neprijateljem: "Da bismo pobijedili u ratu protiv terora, moramo loviti raspršene i domišljate neprijatelje u tamnim zakutcima svijeta. Moramo razbijati njihove ćelije i ugasiti njihove izvore financiranja. Moramo se suprotstaviti propagandi mržnje, koja pothranjuje njihove ciljeve."

“Međunarodna koalicija protiv terora,” rekao je predsjednik Bush, “sučelit će se s tom opasnošću i nadvladati to zlo.”

XS
SM
MD
LG