Linkovi

Bagdad: U sukobima ubijeno sedam američkih vojnika (5/4/04) - 2004-04-04


Američka vojska priopćila je da je u sukobima s naoružanim šiitima u Bagdadu ubijeno sedmoro, a ranjeno preko dvadeset američkih vojnika. U vojnom priopćenju kaže se da su se vojnici odbili naoružane paravojne snage lojalne radikalnom šiiitskom svećeniku Moqtadi al-Sadru. Nekoliko sati ranije, najmanje 20 Iračana i dva koalicijska vojnika ubijena su u blizini svetog muslimanskog grada Najafa na jugu Iraka.

Smrtonosni sukobi između naoružanih prosvjednika i koalicijskih snaga izbili su nakon što su ogorčeni pristaše radikalnog šiitskog svećenika Moqtade al-Sadra izišli na ulice u nekoliko gradova diljem Iraka.

Prosvjednici su tražili puštanje na slobodu bliskog suradnika Moqtade al-Sadra, koji je uhićen dan ranije u vezi s ubojstvom jednog drugog šiitskog svećenika prošle godine. Mnogi prosvjednici također su negodovali zbog američke odluke o z atvaranju dnevnog lista Moqtade al-Sadra, za koji koalicijski dužnosnici kažu da potiče nasilje. Civilni upravitelj u Iraku Paul Bremer izjavio je da je sloboda izražavanja u Iraku dobrodošla, no da se mora upražnjavati mirnim putem.

"Ovoga jutra, skupina ljudi u Najafu pretjerala je i pribjegla nasilju. To se neće tolerirati," kazao je gospodin Bremer.

Kurdski čelnik Massoud Barzani, koji trenutno predsjedava rotirajućim predsjedništvom prijelaznog Iračkog upravnog vijeća, također je osudio nasilje, rekavši da bi Iračani trebali izražavati svoje stavove mirnim i demokratskim putem. Prema priopćenju iz al-Sadrovog ureda, taj utjecajni šiitski svećenik, poznat po svojim oštrim kritikama na račun koalicije, pozvao je svoje sljedbenike da prestanu prosvjedovati i "terorizirati svoje neprijatelje".

U drugim dijelovima Iraka, britanske snage sukobile su se s al-Sadrovim pristašama u mjestu Amara na jugoistoku zemlje, međutim, nema izvješća o mogućim žrtvama. U Kirkuku na sjeveru Iraka, bombaš samoubojica raznio se eksplozivom u automobilu u blizini šiitskih prosvjeda. U eksploziji su ranjena najmanje dvojica američkih vojnika i petorica Iračana. U međuvremenu, u Irak je stigla ekipa Ujedinjenih naroda predvođena posebnim izaslanikom Lakhdarom Brahimijem, stigla je u Irak na razgovore s iračkim čelnicima o političkoj budućnosti njihove zemlje.

XS
SM
MD
LG